Óriáskerékre is felülhetünk a gútai vásáron

Több újdonsággal, színes programokkal és ingyenes koncertekkel várják a látogatókat az augusztus 9–11. között megrendezendő 39. Gútai Vásárra és Búcsúra.

Az eseménysorozat már csütörtökön, az ún. nulladik napon elkezdődik, mégpedig a városházán, ahol átadják a koloni születésű, de Gútán élt Obonya Sándor festőművészről elnevezett termet. Az ő festményei díszítik a városháza előcsarnokát. Pénteken ünnepi testületi ülésen részt vesznek a testvértelepülések képviselői, és itt írják alá a testvér-települési szerződéseket a kárpátaljai Nagydobronnyal, valamint az erdélyi Sepsikőröspatakkal (utóbbi község díszpolgára a gútai Vadkerti Imre énekes). Az ünnepi ülésen adják át a Pro Urbe és a polgármesteri díjat, valamint a díszpolgári címet. „Uniós pályázati forrásból nyertünk 50 ezer eurót, ennek köszönhetőn bővült a kísérőrendezvények sora – mondta Halász Béla, Gúta polgármestere. – A cél, hogy minden korosztály megtalálja a számára megfelelő szórakozási lehetőséget. A három nap alatt több beszélgetést is tervezünk közéleti, kulturális témákban.”

Tavaly a gútai vásár valamennyi programja ingyenes volt, a koncerteket is beleértve. Ez így is marad. A városi hivatal, valamint az Adamis Anna Városi Művelődési Központ közti térségre koncentrálódnak az események, a nagyszínpadot pedig ismét a körforgalom előtt állítják fel. Ebből kifolyólag lezárások lesznek a belvárosban, a kerülőutakat táblák jelzik majd. Ami a koncerteket illeti, a három nap során a nagyszínpadon pénteken a Bagossy Brothers Company, szombaton a TNT, vasárnap pedig a Tankcsapda ad koncertet. Ismét láthatja a közönség az Adamis Anna gálát a Kis-Duna Menti Rockszínház előadásában, a Tankcsapda konertet megelőzően. Ezt a műsort a városi művelődési központ névadóünnepségén mutatta be nagy sikerrel a társulat. A kisszínpadon, amelyet a városi hivatal előtti tér templom felőli oldalán kap helyet, helyi és környékbeli zenekarok, DJ-k szórakoztatják a közönséget. A borok és kézművesek utcáját szinén a városháza előtt téren találják a látogatók.

A szórakozásról minividámpark is gondoskodik, az idei év egyik újdonsága pedig a 35 méteres óriáskerék, amelyről belátható lesz az egész város, a Dögös, a vízimalom térségét ugyanúgy meg lehet csodálni, mint a vásári forgatagot. Egy kisvonattal is be lehet majd járni a város. A koncertek helyszíne és a sprotcsarnok között vásári árusok kínálják majd portékáikat.

Gútának is lesz emlékbankjegye

Nagyszerű emlék, illetve ajándék lehet az a 0 eurós emlékbankjegy, amit először a gútai vásár és búcsún árusítanak majd, de a későbbiekben is hozzá lehet majd jutni.

A bankjegy egyik oldalán a helyi Tóth Tamás – SylonPhoto alkotása látható, amely a fahidat és a hajómalmot ábrázolja, a másik oldala pedig azonos valamennyi emlékbankjegy motívumával, azon nem lehet változtatni. A bankjegyeket ugyanaz a franciaországi cég nyomtatja, amely a „normál“ euró bankjegyeket is, mérete a 20 eurós, kinézete az 500 eurós bankjegyhez hasonlatos. Ára 3 euró lesz – ezt is központilag szabják meg –, és nem szolgál fizetőeszközként, de valamennyi sorszámmal van ellátva. A gyűjtők számára ezért bizonyos sorszámok igen értékesnek számítanak. A gútai emlékbankjegyből összesen 10 ezer példányt adnak ki.

(d)

Top