Kerékpárral a Dunamentén: élménygazdag családi túra

Idén gyakorlatilag teljessé vált a Duna északi partján a Pozsonytól Párkányig haladó bicikliút, mely az Eurovelo 6-os nemzetközi kerékpárút része. Ha épp nem tombol kánikula, ez egy kellemes, egyben biztonságos nyári túrát kínál az aktív kikapcsolódásra vágyóknak. Miközben eltekerünk Komáromból Karvára, vagy akár Párkányig, számos élménnyel gazdagodhatunk.

Országos viszonylatban a Komáromi járásban épült ki a legkiterjedtebb kerékpárút-hálózat, amely különálló bringautakból áll. A járási székhelyről három irányban is kész bicikliúton tekerhetünk. Északra Gútáig, nyugatra gyakorlatilag egészen Pozsonyig, keletre pedig végig a Duna mellett immár Párkányig (a hiányzó bringaútszakaszokat idén júniusban adták át) – így már csak Dunaradványnál kell egy rövidebb szakaszon a 64-es főúton tekerni. Ha elindulnánk egy egynapos túrára, akár biciklit is kölcsönözhetünk annak a családtagnak, akinek nincs – a Holt-Vág partján lévő csónakkölcsönzőben egy bringa egész napos bérlete (10:30-tól 19:30-ig) 20 euróba kerül, 50 eurós kaució mellett.

UNESCO világörökségi helyszín

Komáromból keletre indulva először az Izsa határában lévő Leányvár, azaz Kelemantia egykori római kori légióstábor romjai tűnnek fel, közvetlenül az árvízvédelmi gáton haladó bringaút mellett. Mint ismert, a római kori maradványokat 2021 nyarán felvették az UNESCO világ-örökségi listájára. Kelemantia romjai szabadon hozzáférhetők, az elmúlt néhány évtizedben több régészeti feltárás, falak rekonstrukciója is zajlott, a jövőben pedig folytatnák a megkezdett munkát, nagyobb hangsúlyt fektetve arra, hogy turisztikailag is vonzóbbá tegyék – ennek lényegi lépése lenne egy turisztikai látogatóközpont építése.

Ha egy kicsit továbbtekerünk, lehajthatunk Izsára is, ahol pár gombóc fagyival frissülhetünk fel a katolikus templom melletti népszerű fagyizónál, de akár a 2003-ban megnyílt Kelemantia Római Kori és Néprajzi Múzeumot is felkereshetjük – itt a leányvári ásatásokon talált római kori leletek mellett Izsa hagyományait, az egykoron itt élők mindennapi tárgyait és életét bemutató néprajzi kiállítás várja az érdeklődőket.

Kelemantia Római Kori és Néprajzi Múzeum
Nyitvatartás: kedden 13.00–15.00, szerda-csütörtök 8.00 – 15.00, péntek 8.00 – 12:00, hétvégén és nyitvatartási időn kívül, telefonos egyeztetés nyomán: +421 905 597 637
Felnőtt belépő: 1 euró
Gyerek, diák, nyugdíjas belépő: 0,50 euró
20 fő feletti csoport esetén 1 fő: 0,50 euró
Információ, jelentkezés: +421 905 597 637, +421 35 778 31 53
E-mail: obeciza@iza.sk

Sétahajózás, hűsítő csobbanás

Pat község a következő állomás, ahol jelenleg is zajlik a Szent Vendel katolikus templom restaurálása, egyben régészeti feltárása – ez az egyetlen templom Szlovákiában, amelynek alapjaiban érintetlenül maradtak fenn római kori maradványok. Mivel a munkálatok még zajlanak, a templom egyelőre nem látogatható.

A község után akár a pati üdülőfaluba is lekanyarodhatunk csobbanni egyet, de ezt akár a Dunában is megtehetjük, ahol a parton egy fémoszlop hirdeti több nyelven is: ez az ország legdélebbi pontja. Nem messze innen található a Marina kishajó-kikötő (a kerékpárútról az üdülőfalu után 150 méterrel kell letérni a Dunához), ahonnan a nyári időszakban (július, augusztus) egyórás sétahajózások indulnak minden hétfőn, szerdán és szombaton 15 órától – Dunamocsig és vissza.

Marina kishajó-kikötő
Indulás: Marina kishajó-kikötő, Pat
Hétfőn, szerdán és szombaton: 15 órától, érdeklődés esetén 16 órától is
Felnőtt és 12 évesnél idősebb gyerekjegy: 12 euró
6 és 12 év közötti gyerek: 6 euró
6 évesnél fiatalabb gyerek: 1 euró
Információ és foglalás: + 421 918 809 046, +421 918 886 715
E-mail: kongresy@wellnesspatince.sk, recepcia@wellnesspatince.sk

Egyedülálló ipari műemlék

A kerékpárút elhalad a Zsitvatőhöz közeli vízszivattyúzó gőzgépállomás egykori épülete mellett. 1897-ben épült abból a célból, hogy hatékonyabban tudják elvezetni a belvizeket, ennek nyomán mezőgazdasági területeket nyerjenek. A telep évente 7-8 hónapig működött, egészen 1974-ig, nagyobb üzemzavarok nélkül. Ma viszont már egyedülálló műszaki műemlék, melyben most is ott vannak a 120 évvel ezelőtti gépek – a Schlick RT öntöde és gépgyár által gyártott szivattyúk, a meghajtásukat ellátó, budapesti Nicholson RT gépgyárban készült két cornwalli kazán és egyéb műszaki berendezések. Civil összefogásnak köszönhető, hogy az ipari műemlék gépei nem lettek az enyészeté, a komáromi Ipari volt diákjai, önkéntesek és a SES Tlmače néhány munkatársa ugyanis a Sytwatew Polgári Társulásba tömörülve két év alatt rekonstruálta az épületet és a régi berendezéseket.

2023 júniusa óta a nyári időszakban (május 20-tól október 15-ig) minden szombaton 10.00 és 17.00 között nyitva tart az ipari műemlék, ahol a már említett, teljesen felújított 19. századi gépek mellett egy kis gőzgépet is meg lehet tekinteni működés közben.

Emlékmű és komp Zsitvatőnél

A Dunaradványhoz tartozó Zsitvatőnél egy pár kilométeres szakaszon a főútra kell hajtani a kerékpárosoknak (töltés híján egyelőre nem tudták megoldani a kerékpárút kiépítését). Itt megpihenhetünk annál a harangos emlékműnél, melyet a zsitvatoroki béke megkötésének emlékére állítottak. 1606. november 11-én ezen a helyen írta alá Habsburg Rudolf német-római császár, egyúttal magyar király és I. Ahmed oszmán török szultán a 20 évre szóló, európai jelentőségű békét.

Pár méterrel odébb lehet lehajtani a Dunaradvány és Neszmély között közlekedő komphoz, és akár a Duna túloldalát is felderíteni. Nem árt azonban előre tájékozódni, előfordul, hogy a komp túl alacsony, illetve túl magas vízállásnál nem közlekedik.

Dunaradvány ideális megálló arra, hogy együnk-igyunk egy jót. Választhatjuk a teljesen megújult Malom Éttermet, vagy éppen a Paraszt Csárdát, de akár a Bott Frigyes Borteraszon is felfrissülhetünk – mindhárom hely kínál egyébként szállást is.

Dunamocs határában, a pár évvel ezelőtt leégett csárdánál hajthatunk újra elkülönített kerékpárútra, mely ismét a töltésen halad. A községben a fagyizó nyújthat felfrissülést, miközben akár a régi paraszti kultúra színes, gazdag világát bemutató falumúzeumba is ellátogathatunk – előzetesen a 0918 912 289-es telefonszámon kell bejelentkezni, belépő nincs. Ha valaki a nyár végén tekerne el Dunamocsig, akkor érdemes ezt augusztus 30-án és 31-én megtennie, ekkor rendezik meg ugyanis a népszerű Burcsákfesztivált.

Dunakorzó kilátótoronnyal

Fontos tudnivaló, hogy e pillanatban nem használható a kerékpárút Dunamocs és Karva között, mivel a július 12-i vihar teljesen letarolta az öregút mentén lévő fákat, illetve sok közülük balesetveszélyessé vált, bármelyik pillanatban rádőlhetnének az arra haladókra. Ezért lezárva marad, amíg nem tudják újra biztonságossá tenni az útszakaszt – ugyanakkor információink szerint kerékpárosok saját felelősségükre már végig tudnak hajtani rajta, de ha nem szeretnének kockáztatni, a mellette haladó töltést is használhatják (esetleg a főutat).

Egyébként a dunaradványi szakasz mellett, Dunamocs és Karva között található a legjobb strandolásra alkalmas, homokos partrész, ami csak igazán magas vízállásnál „tűnik el“.

Karva a kistérség egyik turisztikai központja, ahol a Dunakorzó kövezett térrel, kis szabadtéri színpaddal, szabadtéri edzőgépekkel várja a kerékpáros turistákat (is), valamint egy impozáns, 16 méter magas kilátótoronnyal, ahonnan páratlan panoráma tárul elénk. Számos kisebb fesztivál, koncert, közösségi esemény és szabadidős tevékenység helyszíne – például a minőségi kézműves élelmiszereket kínáló Mi Piacunkra kerül sor havi rendszerességgel –, amelyek nemcsak a környékbelieket vonzzák ide. Egy kellemes, nyugodt megálló, ahol a Korzó Bisztró kávét, frissítőket, csapolt italokat és könnyű ételeket is kínál, de akár a „Duna Moziba“ is beülhetünk. A parton elhelyezett nyugágyakba ugyanis bárki belehuppanhat, és nézheti a természet vetítette „filmet“: addig élvezheti a csodás Duna-parti panorámát, amíg csak akarja.

Karvától pedig – ha még bírjuk – immár akár egészen Párkányig tekerhetünk kerékpárúton, ahol a messze földön is népszerű Vadas fürdő lehet a végállomása egy dunamenti bringatúrának.

A cikk megjelenését a Szlovák Köztársaság Idegenforgalmi és Sportminisztériuma támogatta.

Nyaralunk a Dunamentén: TOP 5+1 fürdőzési lehetőség

Top