Nyaralás a Dunamentén: komáromi hangulatok

A nyár elsősorban a víz melletti kikapcsolódásról szól, különösen akkor, ha a hőség a 40 fok közelébe kúszik, ahogy ez idén elég gyakran előfordult. Régiónk azonban hűvösebb nyári napokon is kínál élményeket, az épített történelmi örökség terén Komárom bővelkedik látnivalókban. A lépésenként újuló központi erődöt, a belváros sétálóutcáit és épületeit, szobrok sokaságát, de akár a különböző kiállításokat is felkereshetjük – utóbbiakat akár olyankor is, amikor jól esik egy-egy épületbe menekülni a tűző napról.

Kelet-Közép-Európában egyedülálló építmény az 1994-ben Europa Nostra-díjjal elismert, Nemzeti Kulturális Műemlékké nyilvánított komáromi erődrendszer (Öregvár, Újvár, Nádor-vonal). Súlyos pénzek kellenének ahhoz, hogy a komáromi erődrendszer központi része – az Újvár és az Öregvár – ismét régi fényében tündököljön, ugyanakkor az elmúlt években a korlátozott anyagi lehetőségek ellenére is több fejlesztés zajlott sikeres pályázatoknak köszönhetően. Ennek is köszönhető, hogy a komáromi vár évről évre több látogatót vonz.

Tavasz óta már az Újvár kapujától, egész pontosan az itteni laktanyaépület kapualjában kiépült új látogatóközpontból indulnak a várlátogatások a Pro Castello Comaromiensi társulás szervezésében. Itt lehet megvásárolni a belépőket, kényelmes és kulturált körülmények között várakozni, akár frissítőt, kávét, ropogtatnivalót vásárolni az automatából. Toalett és mosdó, pelenkázó pult is rendelkezésre áll. A jegypénztár 30 perccel a tárlatvezetés előtt nyit, magyar, szlovák, angol és német nyelvű idegenvezetéssel – amennyiben a látogatócsoport összetétele ezt igényli, egyszerre két nyelven zajlik a tájékoztatás.

A történelmi hangulatot árasztó falak között sétálva eljuthatunk a Vaklabirintusba, az Öregvár és Újvár kazamatáiba, járhatunk a föld alatt és a bástyafalak tetején, miközben sok apró történetet és legendát tudhatunk meg Mátyás király egykor itt álló palotájáról, a magyar királyság történelméről, a török ostromról, a szabadságharc hónapjairól, és arról az időszakról, amikor a szovjet katonaság nem éppen műemlékvédő módon táborozott a falak között. Időről időre éjszakai erődtúrák is indulnak, melyek a komáromiak körében is nagyon népszerűek: legközelebb augusztus 10-én 20:30-kor lesz lehetőség erre – idén immár negyedszer.

Várséták indulása a nyári időszakban (augusztus végéig):
hétfő – péntek: 9:00, 11:00 és 14:00
szombat: 11:00, 14:00 és 16:00
vasárnap: 11:00 és 14:00
Felnőtt belépő: 6 euró
Gyerek 6 év alatt: ingyen
Alapiskolás diák: 3 euró
Középiskolás, egyetemi hallgató, nyugdíjas, egészségkárosult: 3,50 euró
Kedvezményes családi és csoportos belépők is válthatók
További információk: pevnost.komarno.eu, +421 35 2851 250, +421 910 366 659

Fokozatosan egyre inkább élettel telik meg a komáromi központi erőd, egyre több esemény helyszíne – a Szent Borbála Lőporraktárban kiállítások nyílnak, konferenciákat rendeznek, a laktanyaépület egyes helyiségei kézművestáboroknak, képzéseknek adnak otthont. Utóbbi épület kápolnarészében – a Pavillon Kronwerkben –, illetve ennek szomszédságában is van egy konferenciaterem, továbbá éttermi rész és apartmanok épültek ki, itt található a Komáromi Szekeresgazdák Hagyományőrző Egyesület székhelye – egyben a történetüket bemutató kiállítás is. Hamarosan kézműves sört is főznek majd a laktanyaépületben – a Kamarum Városi Sörfőzde ugyan a vártnál lassabban épül, de valószínűleg még az idén beindul. A tulajdonosok szándéka az, hogy helyben is fogyaszthassák a komáromi söröket a vendégek, és a központi erőd ezen részébe szabad legyen a bejárás.

Belvárosi séta Klapka városában

A várlátogatás egy belvárosi sétával is összeköthető, hiszen a vár melletti ingyenes gyűjtőparkolótól nincs messze a történelmi központ. Gyerekes családoknak kötelező megálló az Anglia park, illetve a mellette lévő városi gyerekpark, a Klapka térre érve pedig el lehet dönteni, hogy melyik fagyizó kínál jobb portékát – közben az innen induló kisvonattal is lehet egy városnéző körutat tenni. A szomszédos Európa udvar is megér egy kitérőt, ahol minden ház egy-egy európai ország építészeti stílusában épült, és összesen 22, Komáromhoz is köthető történelmi személyiség szobra áll itt. Vajon a komáromiak közül hányan tudnák felsorolni, kiknek állítanak emléket? És ha már a szobroknál járunk, említsük meg a legismertebb, leginkább Komáromhoz köthető szobrokat is: Jókai Mórét a múzeumkertben, Klapka György főtéri szobrát, Lehár Ferencét, mely a róla elnevezett parkban áll, V. László királyét az Anglia parkban, vagy éppen az egyik legújabbat, Egressy Béniét, melyet a várparkoló közelében állítottak 2018-ban.

A teljes belváros sétálóövezet, így a gyerekekre sem kell annyira figyelni, míg a szülők isznak egy finom kávét, esetleg legurítanak egy jéghideg sört, mondjuk a Borozó teraszán. Ehetünk egy jót például a Klapka étteremben, vagy éppen a szintén néhány száz méterre található Bandériumban, amely egyúttal szállást is kínál, wellness szolgáltatással. Ráadásul a Tatra mozi is itt van, egy jó filmre is be lehet ugrani. Komárom belvárosa, épületei és hangulata önmagában is megér egy misét, akár a komáromiaknak is érdemes néha úgy korzózni, hogy a szokásosnál jobban nyitva tartják szemüket.

Kiállítások minden ízlésre

Ha már erre járunk, és a gyerekek is nagyobbak, érdemes néhány kiállításra is beugrani – a legtöbb tárlatot természetesen a Duna Menti Múzeum kínálja. Mivel jelenleg is gőzerővel zajlik a múzeum főépülete, az 1913-ban épült Kultúrpalota rekonstrukciója, az itteni időszakos és állandó kiállításokat összecsomagolták – előreláthatólag fél év múlva nyílik majd meg az első tárlat a megújult falak között. Ugyanakkor a múzeum Zichy-palotában (Klapka tér 9.) található termeiben most is megtekinthető a Komárom 1849 és 1945 közötti történelmére fókuszáló kiállítás, illetve a város két világhírű szülötte, Jókai Mór és Lehár Ferenc emlékkiállításai. Mi rejlik a ruha alatt? címmel egy időszakos kiállítás is várja a látogatókat, a nem mindennapi, intim ruhadarabokat felvonultató tárlat augusztus végéig nézhető meg a Zichy-palotában. A múzeum és könyvtár közös épületében (a Szent András-bazilika mellett) a Duna mente élővilágát mutatja be egy hosszútávú tárlat. A VI-os bástyában található a Római kőtár (Lapidárium), ahol többségében Brigetióból és Kelemantiából származó különböző sírkövek, sírkőtöredékek, oltárkövek és szarkofágok tekinthetők meg. Az említett kiállítások augusztus végéig hétfő és vasárnap kivételével minden nap 9 órától 17 óráig várják a látogatókat.

A martosi tájház szintén a komáromi múzeum igazgatása alá tartozik, hétfő kivételével minden nap 10-től 17 óráig kereshető fel, előzetes egyeztetést követően – telefonszám: +421 915 775 470.

Duna Menti Múzeum
Nyitvatartás: hétfőtől – szombatig 9 órától 17 óráig
Állandó és időszakos kiállítások: felnőtt belépő – 5 euró, gyerek, diák, nyugdíjas – 3 euró
Csak időszakos kiállítások: felnőtt belépő – 2 euró, gyerek, diák, nyugdíjas – 1 euró
Hat év alatt és 70 év felett ingyenes belépés
További információ: muzeumkn.sk

Október 25-ig a Menházban (Eötvös utca 15.) Töredékek – komáromi sorsok és történetek címmel, előzetes bejelentkezés nyomán tekinthető meg a holokauszt 80. évfordulójára készült emlékkiállítás. A már említett, vár területén lévő Szent Borbála Lőporraktárban pedig A komáromi hajógyártás 125 éve című kiállítás látható az év végéig – ugyancsak előzetes bejelentkezés után. Augusztus 8-án 17 órától pedig egy további tárlat is nyílik az erődben (a laktanyaépület kápolnarészében), amely Ratimorsky Piroska régész 80 éves életjubileuma alkalmából indul Piroska – Életem és a régészet címmel. Ezenkívül a katonatemplomban működő Limes Galériába (Ferencesek utcája 31.), vagy éppen a Platz Galériában (Štefánik tér 15.) is rendszeresen nyílnak kiállítások.

A cikk megjelenését a Szlovák Köztársaság Idegenforgalmi és Sportminisztériuma támogatta.

Kerékpárral a Dunamentén: élménydús családi túra
Nyaralunk a Dunamentén: TOP 5+1 fürdőzési lehetőség
Nyílik az erőd látogatóközpontja
Élő múzeum, korszerű megoldások, kultúrközpont

Top