Beázás miatt bezárták a kiállításokat

Be kellett zárni a Matica slovenská komáromi székházának alagsorában eddig megtekinthető Hidegháborús Múzeumot és a Kis Vízügyi Múzeumot. Csak bő két éve nyitották meg, ám a sorozatos beázások miatt nem tudják tovább biztonságosan működtetni. A Matica már dolgozik a megoldáson: ha felszámolják a problémákat, újra látogathatók lesznek a tárlatok.

A KOMVaK komáromi vízművek hathatós támogatásával, szakértők és a Nemzeti Emlékezet Intézetének bevonásával 2022 májusában nyitotta meg kapuit a két múzeum, melyeket a Matica székházának alagsorában – az egykori óvóhelyen – alakítottak ki. A Hidegháborús Múzeumban az óvóhely egykori működését mutatták be, egy-egy 1970-es évekbeli konyhát és szobát rendeztek be, továbbá katonai telefonközpont, korabeli fekete-fehér fényképek, szocialista propagandaszoba is megtekinthető volt. A Kis Vízügyi Múzeumban a komáromi szervezett vízgazdálkodás több mint 120 évvel ezelőtti elindulásának állítottak emléket – többek között korabeli vezetékeket, csöveket, csapszekrényt, tűzcsapfejeket és a víztorony eredeti tervrajzát is kiállították.

Jozef Černek, a működtető Matica slovenská komáromi székházának igazgatója azonban múlt héten közölte, mindkét múzeumot be kell zárniuk biztonsági és üzemeltetési okok miatt. „A globális felmelegedés valóság, és ezek a következményei“ – jelentette ki az igazgató, hozzáfűzve, annak idején, a csatornázás építésekor nem számoltak azzal, hogy a helyi zivatarok, esőbombák egyszerre ilyen nagy mennyiségű csapadékkal járnak, mint az manapság egyre gyakrabban tapasztalható. „A Matica 70 éves épületének esőelvezető csatornája nem képes elnyelni a hirtelen lezúduló csapadékot, ezért a víz másfelé keresi az utat: a volt óvóhelyek helyén kialakított múzeum folyosóin bugyog fel. Eddig kézi erővel takarítottuk el a beázásokat, évente 2-3 alkalommal. Viszont egyre gyakrabban megtörténik, a kiállítási tárgyakon pedig emiatt veszélyes penész jelent meg“ – indokolta döntésüket a bezárásról.

Kiemelte ugyanakkor, hogy átmeneti intézkedésről van szó, ha sikerül teljesen kiszárítani az alagsort, továbbá a kiállítási tárgyakat is rendbe hozzák, újra megnyílnak a tárlatok. Kérdésünkre, hogy milyen megoldásokat lehet találni arra, hogy ne jelentkezzen újra és újra a probléma, azt felelte, két lehetőség van, az egyik gyors és olcsóbb, a másik viszont költségesebb.

„A tetőről összesen négy esőcsatorna juttatja el a csapadékot a csatornahálózatba – ám az eső nem a csatornákba való, hanem a természetbe. Ezért párbeszédet kezdeményezek az önkormányzattal arról, hogy legalább egy esőcsatornát a Štefánik parkba vezethessük. Ha ezt engedélyezik, saját pénzforrásainkból is meg tudnánk oldani. Ezen túl egy átfogóbb megoldást is szeretnénk, mégpedig zöldtetőssé alakítani a székházunkat, továbbá mind a négy esőcsatornánkat a parkba vezetni, egy kis tavacskába. Ez utóbbi megoldás azonban nagyjából 100 ezer eurós költséggel járna, ennek érdekében össze kellene fognunk, egyúttal az emberektől is segítséget kérni“ – vázolta a lehetséges forgatókönyveket a Matica slovenská komáromi székházának igazgatója.

(cs)

Vízügyi és hidegháborús múzeum a Matica-házban

Top