Hivatalosan is túl zajos a sok kamion

Keszegfalva. Valóban a megengedett határérték feletti zajt okoz a Keszegfalván áthaladó rengeteg kamion – állapította meg a Komáromi Regionális Közegészségügyi Hivatal. A hivatalos zajszintmérés eredményére hivatkozva jogosan követelhető a falun áthaladó kamionforgalom korlátozása, ám az még kérdéses, milyen megoldást lehet találni – és mikor. A közlekedésrendészet jelenleg azt a javaslatot vizsgálja, miszerint 30 km/órára csökkentenék a sebességkorlátozást a községben.

Mint arról beszámoltunk, még idén áprilisban lezajlott az a civilek által kezdeményezett aláírásgyűjtés, melyben a keszegfalvaiak azt követelték, az illetékesek mérsékeljék a községen áthaladó kamionforgalmat, mivel egyrészt

balesetveszélyes helyzeteket okoz, másrészt folyamatos zajjal jár, ami annyira zavaró, hogy az út közelében élők szinte már nem is tudnak létezni házaik udvarán. A petíciót 641 helyi lakos írta alá, ami azt jelenti, csaknem a teljes felnőtt lakosság támogatta.

Nem volt hiábavaló az aláírásgyűjtés, ugyanis ennek nyomán a Komáromi Regionális Közegészségügyi Hivatal hivatalos zajszintmérést végeztetett el, melynek eredménye szerint a községben a megengedett határértéknél magasabb a zajszint, amit a kamionok okoznak. A petíció tehát megalapozott, a zajártalom valós probléma, ezért a közegészségügyi hivatal a hatályos előírásokkal és jogszabályokkal összhangban lévő intézkedéseket ígért az erről tájékoztató dokumentumban – konkrét megoldási javaslatokat azonban ekkor nem vázoltak.

Pataki Dezső, Keszegfalva polgármestere kérdésünkre elmondta, a problémakörrel a helyi képviselő-testület szintjén is foglalkoztak, illetve a Komáromi Regionális Közegészségügyi Hivatallal és más hatóságokkal egyeztettek. Úgy véli, a legjobb megoldás természetesen a kamionok kitiltása lenne az erre vezető másodosztályú útról, ám ehhez más járások hatóságainak is hozzá kellene járulniuk, és egy igazán hosszadalmas folyamat. Talán egy fokkal könnyebben elérhető az, ha a teherjárművek számára fizetőssé tennék az utat, ezzel elriasztva a kamionokat – ugyanakkor az is biztos, hogy mindkét esetben máshol jelenne meg a teherforgalom, a kamionosok alternatív utakat keresnének. Ezzel valójában csak áttolódna a probléma, emiatt – önmagában – nem is tűnik reális forgatókönyvnek, hogy ez elfogadható lesz minden érintett számára.

Ugyanakkor van egy további lehetőség, ahol már konkrét lépések történtek. Pataki Dezső elmondta, jelenleg a komáromi járási közlekedésrendészet előtt van az a kérvény, mely a teljes Keszegfalvát érintő útszakaszon 30 km/órás sebességkorlátozás bevezetését irányozná elő a jelenlegi 50-es helyett. Ha ezt a javaslatot a közlekedési rendőrség elfogadja, bizonyára nőne a biztonság, viszont akár az is előfordulhat, hogy a zaj még zavaróbb lenne – a kamionok visszaváltanának, felbőgne a motor. Vélhetőleg a közlekedésrendészet is megvizsgálja a hatásokat több szempontból is, így nem várható gyors döntés a kérdésben.

(csá)

Elegük van a sok kamionból

Top