Elnökválasztás előtt a Magyar Szövetség

Jelen állás szerint négy jelölt közül kerül ki a Magyar Szövetség következő pártelnöke. Elméletileg még a szeptember 28-i tisztújító kongresszuson is lehet jelölni további személyeket, ám ez a forgatókönyv kevéssé valószínű. A Komáromi járás egyértelműen a naszvadi Becse Norbertet támogatja.

Szeptember első felében a Magyar Szövetség helyi szervezeteinél lezajlottak a jelöltállító taggyűlések, ennek alapján kijelenthető, hogy az országos pártelnöki tisztségre négy hivatalos jelölt van: Becse Norbert pedagógus, Nyitra megyei képviselő, Gubík László, a Szövetség a Közös Célokért elnöke, Pandy Péter jogász, Kassa megyei képviselő, továbbá Cziprusz Zoltán, Besztercebánya megyei képviselő. Ők mind a négyen el is fogadták a jelölést, így hivatalosan is pályáznak a Magyar Szövetség élére.

Információink szerint Gyimesi Györgyöt is jelölte az egyik dunaszerdahelyi járásbeli szervezet, ám a tudomása nélkül, és a politikus többször leszögezte, nem indul az elnöki tisztségért. A Magyar Szövetség szóvivője, Pálinkás Évi kérdésünkre elmondta, a jelöltállítási folyamat első körben szeptember 22-én zárul (lapzártánk után) – eddig kell a járási elnökségeknek a jelölések összegzéséről elfogadott határozatot továbbítaniuk az országos titkárságnak. Ugyanakkor még a szeptember 28-án, szombaton sorra kerülő tisztújító kongresszuson is van lehetőség további személyek jelölésére. Kevéssé valószínű ugyanakkor, hogy egy ilyen jelöltnek valós esélye lenne a pártelnöki tisztség megszerzésére, hiszen a tisztségért folyó versenyfutás, a kongresszusi küldöttek, a járási szervezetek győzködése már pár hete zajlik – elsősorban a háttérben.

A Magyar Szövetség komáromi járási elnöksége Becse Norbertet, a járási elnököt támogatja az országos elnöki posztra. Járásunk 18 településén van a pártnak helyi szervezete, ezek közül 14 ugyancsak Becse Norbert mellé állt. A maradék négyben vagy nem tartottak jelöltállító taggyűlést, vagy pedig döntetlennel zárult a szavazás – így volt ez Komáromban, ahol Becse Norbert és Gubík László is 9-9 érvényes támogató voksot gyűjtött.

Háttérinformációink szerint Becse Norbert és Pandy Péter a két legesélyesebb jelölt az országos pártelnöki tisztségre. Szombaton megválasztják a Magyar Szövetség két alelnökét, a 12 új elnökségi tagot, illetve az Országos Tanács elnökét is. Forró Krisztián eddigi pártelnök a júniusi EP-választást követően jelentette be, a párt gyenge szereplése miatt az elnökséggel együtt távozik a Magyar Szövetség éléről. (csaba)

(Cikkünk a Delta eheti számában jelent meg.)

Top