Októbertől újra magyarul beszélő vonatok

Október 1-jétől már újra magyarul is bejelentik az állomásokat és közlik a fontos információkat a csallóközi vasútvonalon – közölte kérdésünkre a Komárom és Pozsony közötti vasútvonalon személyvonatokat üzemeltető Leo Express vasúttársaság.

Júliusban írtunk arról, hogy több, a csallóközi vasútvonalon közlekedő utas is nehezményezte lapunknak, amiért tavaly december 10. óta, amikortól a cseh Leo Express vonatai járnak Komárom és Pozsony között, megszűnt a magyar nyelvű tájékoztatás – a hangszóróból már csak szlovák nyelven közlik az információkat az utasokkal, annak ellenére, hogy a vasútvonal zömében magyarlakta városokon és falvakon halad keresztül, az utasok nagy többsége is nyilvánvalóan magyar anyanyelvű.

Horony Ákos kisebbségi kormánybiztos is foglalkozott a kérdéssel, egyeztetett a vasúttársasággal, Jozef Ráž közlekedési miniszterrel, valamint a szlovák vasút (ŽSR) vezérigazgató-helyettesével, Peter Blahóval is, aminek nyomán már júliusban körvonalazódott, hogy záros határidőn belül újra kétnyelvűen – magyarul is – tájékoztatnak majd a csallóközi vonatokban.

Mit mond a törvény?

A szlovákiai nemzeti kisebbségek nyelvhasználatát szabályozó törvény szerint a polgárok életét, egészségét, vagyonát és biztonságát fenyegető veszélyre figyelmeztető információkat, feliratokat, közleményeket kötelező feltüntetni a nemzeti kisebbség nyelvén, amennyiben az érintett településen számaránya eléri a 15 százalékot. Horony Ákos kérdésünkre elmondta, ezeken a településeken a törvény alapján a kisebbség nyelvén is meg kell jelölni az állomások és megállók neveit, ugyanakkor kimondottan a hangosbemondók tájékoztatására nem tér ki a jogszabály. „Kisebbségbarát, tág értelmezéssel besorolhatjuk a ‘vagyont veszélyeztető’ információk kategóriájába, hiszen ha nem szállunk le a megfelelő állomáson, akkor ennek hátrányos anyagi vonzatai is lehetnek“ – mutatott rá Horony Ákos, hozzátéve, egy normális társadalomban teljesen természetesnek kellene lennie, hogy egy gazdasági szereplő az ügyfelei anyanyelvén is megszólítsa azokat, akikből él. Ezért a Leo Express esetében meglepő, hogy nem tájékozódtak arról, hogy milyen nyelvi környezetbe jönnek szolgáltatást nyújtani és hogy ezen a csallóközi vonalon korábban a kétnyelvű utastájékoztatás már bevett gyakorlat volt – már a RegioJet vonatain is volt részben magyar nyelvű tájékoztatás, 2020 óta pedig a Szlovák Vasúttársaság (ZSSK) és az Osztrák Szövetségi Vasút (ÖBB) vonatain bemondták szlovákul és magyarul is az összes állomást és megállót, illetve a figyelmeztetéseket.

Frissül a szoftver

A Leo Express ugyanakkor nyitott volt a probléma orvoslására. Emil Sedlařík, a vasúttársaság szóvivője a nyár közepén úgy nyilatkozott, már csak egy apró akadálya van a magyar nyelvű tájékoztatásnak: az Alstom LINT típusú vonatszerelvényeiken futó szoftver nem alkalmas az állomások neveinek több nyelven történő bemondására. „A magyar tájékoztatást abban a pillanatban bevezetjük, hogy a szoftvert a megfelelő bővítményekkel frissíti a szolgáltató” – mondta akkor.

Múlt héten újra kerestük a társaságot, mire Emil Sedlařík röviden válaszolt: szolgáltatójuk közlése alapján október elsejétől indul a magyar nyelvű utastájékoztatás.

(csá)

Top