Újabb kisiskolát veszítettünk el

Megyercs. Szeptember 1-jén már nem nyitott ki Megyercsen a magyar tannyelvű alapiskola. A maréknyi kisdiák, akik még a múlt évben itt tanulták a betűvetést, az ekeli Hetényi János Alapiskolában kezdték meg a tanévet.

A megyercsi alapiskola körül, ahol alsó tagozaton folyt az oktatás, már 2023 nyarán is nagy volt a bizonytalanság. Akkor a helyzetet pedagógushiány is nehezítette. Végül Marosi Piroska személyében sikerült komoly szakmai tapasztalattal rendelkező igazgatónőre és lelkes pedagógusra találniuk, aki nagy tervekkel vette át az intézményt és a tíz kisdiákot, akik közt csupán egy elsős volt. A remény azonban megvolt, hogy az intézmény megmenekül, ugyanis a helyi óvodát öt végzős kicsi látogatta. Ezért is érte hidegzuhanyként mind az iskola igazgatónőjét, mind a község vezetőségét, hogy közülük egyet sem írattak be a helyi iskolába. A felsőbb évfolyamosok közül pedig volt, akit a szülők átírattak oda, ahol dolgoznak. Elmondható, hogy az iskola bezárásának elsődleges oka a gyerekhiány, de megfelelő állami támogatási rendszer mellett még így is tovább küzdöttek volna érte, hiszen a magyar falvakban az iskolák nemcsak az oktatás, hanem a nemzetiségi kultúránk és anyanyelvünk megőrzésének is fontos színtere.

Molnár Zoltán, a község polgármestere elmondta, mérhetetlenül sajnálja, hogy így alakult a helyzet, viszont ez nem a község hibája, hanem az államé. „Megtettünk minden tőlünk telhetőt, elkezdtük az iskolát is felújítani. A fejkvóta rendszer mellett három diákkal képtelenség lett volna fenntartani az iskolát, működési költségekre pedig nem is nyújt az állam támogatást. Ráadásul, mivel tényleg nem tudtuk semmi konkrétummal biztatni Marosi Piroskát, érthető módon, augusztus utolsó felében máshol vállalt munkát. Kilátástalanná vált a helyzet. Ráadásul a községeket sem igen támogatják, így igazi patthelyzet alakult ki. Szomorú, hogy a magyarlakta településeken egyre több iskola kényszerül bezárni kapuit. Elkeserítő a helyzet” – szögezte le a polgármester.

JN.

Megszűnik a karvai kisiskola
Több mint kétszer annyi magyar elsős Komáromban
Húszéves az egyetemünk

Top