Gubík László a Magyar Szövetség élén

Szókimondó, dinamikus politizálást ígér Gubík László, a Magyar Szövetség új elnöke, aki szerint megválasztásával elkezdődött a korszakváltás a pártban. Szombaton 77:61 arányban választották meg a párt élére Pandy Péterrel szemben a Fél községben lezajlott tisztújító pártkongresszuson.

Az új pártelnök és vezetőség megválasztására azt követően került sor, hogy Forró Krisztián és a korábbi vezetés lemondott a júniusi EP-választások után a kifejezetten gyenge eredmény miatt.

Négy elnökjelölt közül választhattak a közgyűlés küldöttei: Becse Norbert, Cziprusz Zoltán, Gubík László és Pandy Péter. A választás első fordulójában Gubík László és Pandy Péter kapták a legtöbb szavazatot, így ők jutottak a második körbe (Gubík László 43, Pandy Péter 42, Cziprusz Zoltán 33, Becse Norbert 23). Itt végül Gubík László 77:61 arányban legyőzte Pandy Pétert, így ő lett a Magyar Szövetség új elnöke. A Komáromi járás helyi pártszervezeteinek nagy többsége korábban Becse Norbertet támogatta, Komáromban 9 támogató voks érkezett Becsére és Gubíkra is.

Szombaton megválasztották az Országos Tanács elnökét Pandy Péter személyében, továbbá a két alelnököt: Csenger Tibort és Őry Pétert. Az elnökség további tagjai: Agócs Gergely, Cziprusz Zoltán, Gergely Papp Adrianna, Iván Tamás, Hájos Zoltán, Herbácskó Anita, Nagy József, Paulisz Marián, Pál Attila, Pálinkás Évi, Viola Miklós, Želinsky József.

„Egy modern és konstruktív, a magyar kisebbséget képviselő párt létrehozásán szeretnék dolgozni, amely egyben a nemzeti kisebbségek által lakott régiók érdekeit is képviseli” – jelentette ki megválasztása után Gubík László, aki évekig volt a Via Nova ifjúsági szervezet elnöke. Jelenleg a martosi Esterházy Akadémia igazgatója, illetve a Szövetség a Közös Célokért elnöke – már jelezte, e tisztségeiről le fog mondani. Harminchét éves, nős, egy gyermeke van, életvitelszerűen Komáromban él.

Gubík László arról is beszélt, az általa meghirdetett korszakváltás most kezdődik el, és ezt az üzenetet küldi a felvidéki magyar választóknak a párt elnökségében történt generációváltás is. „Van itt egy olyan generáció, amely akarja és meri is csinálni” – fogalmazott, megjegyezve, szókimondó, dinamikus politizálás várható a párt új vezetésétől. Hozzátette, rá akarnak erősíteni a szakpolitikák megjelenésére is. A más pártokkal történő lehetséges jövőbeni együttműködés kapcsán azt mondta: a felvidéki magyar politikának természetes szövetségese nincs a szlovák politikai palettán, ezért elsődlegesen értékalapú politikai szövetségest próbálnak majd találni, a családközpontúság, a vidékbarát politika és a kereszténydemokrata társadalomépítés mentén. Leszögezte: a magyarellenes politikát vagy az emberi méltóságot sértő narratívát folytató pártok „ebbe nem férnek bele”. (d)

Elnökválasztás előtt a Magyar Szövetség
EP-választás: így szavaztunk régiónkban
Győztek a progresszívek, a magyar párt elbukta

Top