Bandor Éva újabb Igric-díjat nyert

A Szlovák Filmszövetség, a Televíziós Alkotók Szlovák Uniója és az Irodalmi Alap immár másodszor ítélte oda az Igric-díjat a komáromi Bandor Éva Jászai Mari-díjas színművésznőnek. A zsűri ezúttal Monika Mahútová rendező Túl közel című diplomafilmjében nyújtott alakítását értékelte a nagy presztízsű elismeréssel. A díjkiosztó gálát szeptember 22-én tartották Pozsonyban.

Bandor Éva, akinek tehetségét számos díjjal ismerték már el, sőt, Kristóf György kassai rendező szlovák-magyar-cseh-francia-lett koprodukcióban készített Kihűlés (Out) című első játékfilmje főszereplőjeként személyesen vehetett részt a 70. cannes-i filmfesztiválon is, szívügyének tekinti a pályakezdő fiatal rendezők, színészek szakmai támogatását. Ebből kifolyólag már több vizsgafilmben is játszott. Monika Mahútová családi drámája pedig remek színészi lehetőségeket kínál, hiszen a történet középpontjában egy anya (Bandor Éva) és felnőtt lánya (Mária Ševčíková) közti kapcsolat áll. Az egyedülálló nő életét a lánya tölti ki, akit igyekszik megóvni a csalódásoktól. Szinte rátelepszik, ami egyre inkább megnehezíti kapcsolatukat. A problémák kibeszélése helyett azonban azok agyonhallgatását választják. A helyzet akkor válik nehézzé, amikor a lány rájön, hogy ha a saját életét akarja élni, akkor ki kell lépnie ebből a fullasztó családi légkörből. Valami magyarázatot adnia kell, de bármit is mond, közben meg fogja vele bántani az anyját. Így válik a lány felnőtté válása, önállósodása mindkettőjük számára traumává. A filmet a pozsonyi Művészeti Főiskola (VŠMU) hallgatói készítették. Az Igric-díj 35 éves történetében egyébként még nem volt arra példa, hogy vizsgafilmben nyújtott alakítást díjaztak volna.

Bandor Éva számára a 2024-es év sikerekben rendkívül gazdag, hiszen tavasszal a Szlovák Filmakadémia gáláján, Prikler Mátyás Hatalom című filmjében nyújtott alakításáért a legjobb női mellékszereplő kategóriában neki ítélték oda a szlovák Oscarként is emlegetett Nap a hálóban (Slnko v sieti) díjat, pár nappal később, április 29-én pedig csillagot kapott a komáromi Hírességek sétányán, a Tatra mozi előtt. JN.

Színésznőink az Oscarra nevezett filmben

Top