Mesés világ Dunaradványon

A régi legendák szerint Tündér Ilona hattyú képében úszott le a Dunán, egészen a Csallóközig, amely a tündérek egyik kedvenc helye volt. Nézegették magukat a folyó víztükrében, és ha fésülködés közben beleesett egy-egy aranyhajszáluk, akkor az igazi arannyá vált. A magyar mitológia alapját képező szépséges asszonyok egyike kedves barátai társaságában most a dunaradványi kultúrház melletti téren bukkant fel Varga Katalin, a Csemadok helyi alapszervezetének elnöke, Zalackó Ilona, a kulturális bizottság elnöke, Hozsvák Mária kreativitása jóvoltából.

A három hölgy négy-öt évvel ezelőtt, az adventi időszakban fogott bele először a község közterének feldíszítésébe. Azóta egyre többen segítik őket, ki ezt ad, ki azt. „Ha megvannak az alapanyagok, akkor már nem nehéz elkészíteni a dekorációt – árulta el Varga Katalin, a kezdeményezés ötletgazdája. – Van vele munka, de hajt minket a lelkesedés. A különleges pampafűnek köszönhetően, amit szintén egyik támogatónktól kaptunk, ezúttal sokkal könnyebb volt a kivitelezés. Évszakonként változtatjuk a dekorációt. Tavasszal azokat az időket idéztük meg, amikor községünkben még működtek vízimalmok, molnárok.”

Hozzátette: mindent megtesznek azért, hogy községük szebb legyen, fő céljuk azonban az, hogy a Duna-partján egy olyan emlékművet tudjanak elhelyezni, amely méltó helyszínt biztosítana a helyi magyarság számára a nemzeti ünnepek megtartásához. A tervük megvalósítása érdekében gyűjtést szerveztek.

A községben élő Tóth Tibor Jászai Mari-díjas színművész az általa működtetett The Art művészeti ügynökség két dunaradványi bemutatójának bevételét ajánlotta már fel a nemes cél támogatására. A szobor megvalósítása jövőre várható.

JN.

Top