Hamarosan átadják a Kultúrpalotát

Gyakorlatilag befejeződött a Duna Menti Múzeum főépületének felújítása, valószínűleg még októberben megtörténik az épület műszaki átadása-átvétele (kollaudáció). A nyilvánosság előtt azonban csak jövőre nyílik meg. Minderről Andruskó Imre és Orosz Örs megyei és városi képviselők számoltak be múlt szerdai sajtótájékoztatójukon.

Tavaly augusztusban kezdődött meg a komáromi múzeum főépületének teljes belső felújítása, ami mostanra fejeződött be. Eddig 1,8 millió eurót költöttek a megyei fenntartású intézményre – az összeget a Nyitra Megyei Önkormányzat biztosította. A munkálatok során felújították a burkolatokat: az előcsarnokban szürke színű, csempés járólapokat, a kiállító-helyiségekben valódi fapadlót, az irodahelyiségekben pedig laminált padlót raktak le. A vezetékeket újakra cserélték, a nyílászárókat pedig mindenhol felújították – jó minőségben. A képviselők arról is tájékoztattak, hogy a tervek szerint megtörtént az épület akadálymentesítése, azaz liftet szereltek be.

Orosz Örs, a megyei kulturális bizottság elnöke szerint a következő prioritás a tetőzet felújítása lenne, mivel néhány helyen beázik. Ehhez kapcsolódóan a tetőtér beépítése lenne rendkívül hasznos, mivel ez megoldaná a múzeum kapacitásproblémáit, a műtárgyak raktározásának kérdését.

Szót ejtett arról, hogy bár a múzeum nagyon készül Jókai Mór születése 200. évfordulójának méltó megünneplésére, az már biztos, hogy a 2025. február 18-i születésnapra nem készül el a nagyszabású interaktív kiállítás Komárom egyik leghíresebb szülötte emlékére, illetve a Zichy-palotában jelenleg is megtekinthető Jókai-emlékszoba átköltöztetése és megújult formában való bemutatása. Természetesen a jövő év folyamán megnyílik majd. A csúszás oka részben az, hogy a munkálatok is kicsit tovább tartottak, másrészt további százezrek kellenek ahhoz, hogy a nagyszabású Jókai-kiállítást és a további állandó tárlatokat korszerű módon mutathassák be. A pénzt valószínűleg rövid időn belül elkülöníti a megyei önkormányzat, ám egy közbeszerzést is ki kell írni a kivitelezőre – olyan társaságot keresnek, amelynek van tapasztalata mind az interaktív, digitális technológia alkalmazása, mind a kétnyelvűség terén.

A képviselő jelezte, amint megtörténik az épület kollaudálása – október végén, november elején – a múzeumi irodák visszaköltözhetnek a Kultúrpalotába.

Andruskó Imre megemlítette, a múzeum egyes kiállításai a városi tulajdonú Zichy-palotában láthatóak. A megye évi 15 ezer euróért bérli a helyiségeket. Felmerült, a megye 10 évre előre lefizetné a bérleti díjat, majd a város ezt a 150 ezer eurót a Zichy-palota belső felújítására fordítja a múzeum igényeinek megfelelően.

Keszegh Béla kérdésünkre elmondta, felmerült a fűtésrendszer és a világítás felújítása, továbbá a helyiségek klimatizálása is. A városi önkormányzat már szeptember végén jóváhagyta az ezzel kapcsolatos határozatot, most a megyén lenne a sor – a polgármester kérte a megyei képviselők támogatását. Andruskó Imre elmondta, a Magyar Szövetség megyei frakciója annak ellenére támogatja a kérést, hogy a megye – minden más önkormányzathoz hasonlóan – nehéz anyagi helyzetben van.

A megyei önkormányzat egyébként tavaly hasonló elv alapján járult hozzá ahhoz, hogy a Komáromi AGEL Kórházban egy közérdekű fejlesztés megvalósulhasson. Akkor 2034 végéig „elengedte” az évi 110 ezer eurós bérleti díjat, melyet az AGEL társaság a megyei ingatlanok használatáért köteles fizetni. Ennek nyomán a kórház működtetője 1,34 millió euróért felújította a sürgősségi központ melletti épületszárnyat. Azaz a megyei vagyon gyarapodott, a felújítás ugyanakkor mindenki javát szolgálta.

(csá)

Élő múzeum, korszerű megoldások, kultúrközpont
Régészeti feltárások a Duna mindkét oldalán
Újuló múzeum
Megkezdődött a Kultúrpalota felújítása


Top