Meghirdették a kulturális és sportpályázatokat

Komárom. Közzétették a jövő évi pályázati kiírásokat a városi kulturális és sportélet támogatására. A kérelmeket elektronikusan is be kell nyújtaniuk a pályázó sportkluboknak, kulturális szervezeteknek. A pontos keretösszegeket, melyet jövőre a sikeres igénylők között osztanak szét, de-cemberben hagyja jóvá a komáromi képviselő-testület.

A kulturális támogatásra olyan jogi és természetes személyek pályázhatnak, melyek Komáromban működnek – itt végeznek kulturális és oktatási tevékenységeket. Támogatás kérhető egynapos rendezvényekre, legfeljebb 1000 euró összegig, illetve többnaposra, maximum 3000 euróig. Minden pályázó szubjektum csak egy kérvényt adhat be, amiben legfeljebb három rendezvényt nevezhet meg, melyekre pályázik. A kérvényezőnek minden esetben 15 százalékos önrészt kell biztosítania. A kulturális támogatási kérelmeket legkésőbb idén december 31-ig kell benyújtani, mégpedig a város weboldalán keresztül elektronikusan, majd azt kinyomtatva hagyományos módon is. A kérelem akkor tekinthető teljesnek, ha annak leadása mindkét formában megtörtént.

A városi sporttámogatásokat hivatalosan bejegyzett, komáromi székhelyű sportegyesületek igényelhetik. A támogatási pénzkeret legnagyobb részét egész éves sporttevékenység támogatására fordítja a város, de egy kisebb pénzcsomagból egyszeri sporttevékenységre is lehet pályázni, továbbá a polgármester is dönthet bizonyos sportkérelmekről. A sporttámogatási kérelmek leadási határideje december 15. – ahogy a kulturális igényléseknél, itt is szükséges elektronikusan, majd nyomtatottan is benyújtani a pályázatokat.

Az idei évben a kulturális szervezetek között 60 ezer eurót osztott szét a város, a sporttámogatások keretösszege viszont 300 ezer eurót tett ki. A jövő évi keretösszegekről azonban csak decemberben döntenek a komáromi képviselők.

Kovács Dávid, a városi sportbizottság elnöke kérdésünkre elmondta, bár nem szeretné, mégis lehetséges, hogy a korábbi 300 ezres sporttámogatási keretet csökkenteniük kell. Amellett, hogy az önkormányzatok súlyos pénzhiánnyal küzdenek, ennek a legfőbb oka az, hogy – mivel a tervek szerint februárra elkészül az új stadion – a jövő évtől a városnak el kell kezdenie folyósítani évi 205 ezer eurót a Komáromi Football Clubnak, ami ugyancsak egy jelentős sporttámogatás. Mindez a stadionépítés kapcsán a klubbal kötött szerződésből adódik, melynek értelmében a KFC jelképes 1 euróért 20 évre bérbe vette a városi tulajdonú sportközpontot, miközben az önkormányzat vállalta, hogy évente 205 ezer euróval támogatja a fenntartását attól a pillanattól kezdve, hogy az új stadion elkészült. Húsz év letelte után a stadion díjmentesen visszakerül a városhoz.

Szénássy Tímea, a városi kulturális bizottság elnöke kiemelte, mivel jövőre a város (is) méltóképpen szeretne megemlékezni Jókai Mór születésének 200. évfordulójáról, a kulturális bizottság üdvözölné, ha olyan pályázatok is érkeznének, melyek kapcsolódnak az emlékévhez.

A támogatási kérelmekkel kapcsolatos űrlapok elektronikusan a város weboldalán tölthetők ki (komarno.sk), itt a pályázással kapcsolatos segédanyagok és útmutatók is megtalálhatók. (cs)

Top