Felavatták Berecz Gyula emléktábláját

Október 20-án avatták fel Berecz Gyula szobrász emléktábláját Komáromban, leghíresebb alkotása, Jókai Mór szobra szomszédságában – a plébánia Iskola utcai falán.

Berecz Gyula Komáromban született 1894. október 20-án. Az emléktáblát születésének 130. évfordulója alkalmából állítatta Névery Erzsébet, a 2021-ben elhunyt Nagy János szobrász élettársa, aki a dombormű alkotója.

Az avatóünnepségen Szabó Csekei Tímea, a Duna Menti Múzeum munkatársa méltatta Berecz Gyula tevékenységét, közreműködött a Gaudium vegyeskar, Nagy Ferenc versmondó és Szénássy Tímea, a kulturális bizottság elnöke. Egy kültéri kiállítás is nyílt az Iskola utcán, mely Berecz Gyula életét és munkásságát mutatja be.

Leghíresebb alkotása Jókai Mór 1937-ben felavatott szobra, mely azóta is a múzeumkertben látható. Ő alkotta meg a Szent András-bazilika passiót bemutató domborműveket, illetve az első világháborúban elesett katolikusok emlékművét, mely a bazilika egyik oldalkápolnájában található. Számos térségbeli község hősi halottak emlékműve is keze nyomát dicséri. (d)

Top