Erősödhet a komáromi régió hangja a parlamentben

Az EP választásokat nagy érdektelenség követte, a jelöltek nem tudták megmozgatni a választókat, azonban az eredmény mégis jelentős hatással lehet a komáromi régió számára. A változás nem a brüsszeli képviseletet érinti, hanem a pozsonyi törvényhozásban erősödhet a Komáromi járás hangja.

Az EP választások egyik befutója Nagy József (Híd) jelenlegi parlamenti képviselő volt, aki saját párttársát, Simon Zsoltot is lekörözte. Az EP képviselőséggel viszont távozik a Szlovák Parlamentből, így Andrej Hrnčiar távozása után egy további mandátum szabadulhat fel a parlamentben, amelyre a Híd párt választási listájáról pótolják a helyeket.

A választási lista következő befutó helyén Pfundtner Edit szerepel, akit a komáromi Vörös Péter követ. Mindketten voltak már parlamenti képviselők a Radičová-kormány idején, majd a kormány bukását követő választásokon távoztak az első vonalból. Mindkét politikus azzal is felhívta magára a figyelmet, hogy erős kritikát fogalmazott meg nyilvánosan saját pártjával szemben. Pfundtner még a pártból is kilépett, Vörös a pártban betöltött tisztségeiről mondott le. Most azonban mindkettőjüknek jó esélye van a visszatérésre, amennyiben a házelnök felszólítására reagálva elfogadják a mandátumot.

Pfundtner már korábban jelezte, hogy él a lehetőséggel. Vörös Péter kérdésünkre úgy reagált, hogy nem szeretne a dolgok elébe szaladni, de valóban reális lehetőség nyílt arra, hogy feldobják a labdát. “Az ilyen lehetőség esetén a legfontosabbnak a közösségi érdek érvényesítését tartom, mivel a választások idején ezt ígértem az embereknek. Ha lehetőséget kapok, akkor azzal Komárom hangja lehet erősebb ott, ahol az életünkben a legfontosabb döntések születnek” – fejtette ki Vörös Péter. “Az álláspontom mellett továbbra is kiállok, sajnos a korábbi Radičová-kormány idején többet kellett volna letennünk az asztalra. Jelenleg is van egy kormánypárti és egy ellenzéki parlamenti képviselőnk, de a komáromi régió mégis csak sodródik. Emelkedik a munkanélküliség, a fejlesztések pedig máshova kerülnek. A lehetőség esetén ezen szeretnék változtatni, és a szorosabb kapcsolattartással visszaadni a hitet az embereknek, hogy meg tudjuk változtatni a dolgokat. Szerintem nem a választások előtt kell a nagyszínpad mellett kolbászt és logós tollakat osztogatni, hanem az emberek igényeit figyelmesen meghallgatni és képviselni” – magyarázza Vörös Péter. “Emiatt ha felajánlják a mandátumot, azt a régió érdekében tisztelettel elfogadom, és továbbra sem a pártérdek, hanem a választói igényekért szeretnék dolgozni” – teszi hozzá.

Nagy József távozásának időpontja már ismert, azonban Andrej Hrnčiar még nem pontosította, mikor adja fel parlamenti mandátumát. Ha ez megtörténik, akkor Pavol Paška házelnök levélben szólítja meg a választási lista következő jelöltjeit. Vörös Péter ekkor kerülhet vissza a parlamentbe.

(kb)

Top