Négy hónappal a tragédia után

Négy hónappal ezelőtt porig égett egy kétgyermekes család háza Keszegfalván. Az önkormányzat és a falubeliek példaértékű összefogásának és a rengeteg helyről érkező segítségnek köszönhetően viszont már épül az új ház a régi helyén, a napokban elkészül a tető is. 

Június 13-án, pénteken teljesen leégett egy keszegfalvai család otthona. Kosztolányi Péter és Anita két gyermekükkel, a 11 éves Reginával és a 8 éves, autista Kristóffal éltek az 1989-ben épült házban. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy senki nem volt otthon a tűz keletkezésekor, így nem történt sérülés, viszont a család összes holmija odaveszett. A tüzet rövidzárlat okozta.

A falubeliek azonban nem hagyták magukra a családot, már a tragédia napján komoly segítséget kaptak. Keszegfalva önkormányzata 2000 eurós támogatást szavazott meg, továbbá gyűjtést is indítottak, melynek során 5 150 eurónyi pénzadomány gyűlt össze. A falubeliek néhány nap alatt bútorok, lábbelik, ruhák, szükségleti cikkek egész garmadáját hozták a községi hivatal helyiségeibe. Később távolabbról is érkezett segítség, Csehországból, Magyarországról, de még Brazíliából is, a sok felajánlott holmi nagyjából 200 zsákot tesz ki. A család jelenleg a községi hivatal felett levő egyik kétszobás lakásban lakik, amelyet az önkormányzat utalt ki számukra.

keszegfalva3

A szomorú hír hallatán a komáromi magyar tannyelvű speciális alapiskola pedagógusai is gyűjtést szerveztek, mivel a család kisebbik, autista gyermeke az ő diákjuk. Az Autistákat Segítő Társulás (SPOSA) is segítséget nyújtott. A Hetedik mennyország című országos jótékonysági tévéshow keretében ugyancsak jelentős támogatást kapott a család. Több kisebb ajándék mellett a tévéműsor cserepeket adományozott. Az építési alapanyagokat pedig egy helyi vállalkozónál szerezték be, aki 30 százalékos árengedményt biztosított számukra.

Négy hónappal a pusztító tűz után újra meglátogattuk családot, s örömmel tapasztaltuk, hogy a leégett ház helyén már állnak a falak, kész a tetőszerkezet, ottjártunkkor épp a cserepeket várták. Sokan – a baráti kör, környékbeliek – kétkezi munkájukkal járultak hozzá ahhoz, hogy minél hamarabb újra saját házukba költözhessenek. Egy megyercsi kőműves brigád például folyamatosan dolgozik a ház újjáépítésén. „Soha nem kellett őket kérni, hogy jöjjenek, teljesen ingyen és bérmentve segítenek” – hangsúlyozta Péter és Anita, hozzátéve, a sok irányból érkező segítség rengeteg erőt adott nekik, s mindenkinek nagyon hálásak a támogatásért.

keszegfalva2

A családfő elmondta, nehéz feldolgozni a történteket, s feleségével csak úgy tudják kordában tartani gondolataikat és érzelmeiket, hogy minden szabadidejüket és energiájukat az újjáépítésre fordítják. A gyermekek közül Regina az, aki már fel tudja fogni, mi is történt valójában, Kristóf csak annyit lát az egészből, hogy most máshol laknak, de majd újra ide fognak költözni – mondja az édesanya.

Úgy néz ki, a példaértékű összefogás és segítség által talán talpra tud állni a Kosztolányi család. De mi lett volna akkor, ha a falu, mely emberségből csillagos egyesre vizsgázott, nem így tett volna? – tette fel a kérdést maga a családfő is. Csak halkan jegyezzük meg, hogy régiónkban nem is olyan régen arra is akadt példa, hogy egy családi tragédiát követően elmaradt az emberek segítségnyújtása.

Pint Sándor

(Cikkünk a Delta október 13-i számában jelent meg)

Top