A megyén is múlik a kórház sorsa

Április elején átmenetileg másik épületbe költözött a komáromi kórház belgyógyászata. A régi épületet a tervek szerint felújítanák – az, hogy mikor kezdődhetnek meg a munkálatok, viszont a megyén múlik. A krónikus belgyógyászati osztály állandó, a többi osztály és rendelő jövő március végéig ideglenes helyet kapott.

Április közepén átadták a krónikus betegek felújított osztályát a J pavilon negyedik emeletén. A rekonstrukció mintegy négy hónapig tartott, és a kórház üzemeltetőjének – az Agel csoport által irányított ForLife-nak – több mint 70 ezer eurójába került. A felújítási munkák minden helyiséget érintettek, lecserélték a padlót, az ablakokat és az ajtókat, felújították a zuhanyzókat és a mellékhelyiségeket is. Új bútorokat vásároltak, és részben lecserélték az elektromos vezetékeket is. Az osztályon jelenleg 28 ágy található. „Örülök, hogy be tudtunk fektetni az osztály felújításába, amely a tartósan beteg pácienseknek nagyobb kényelmet és komfort érzetet biztosít”- mondta az átadón Dudás Viktor, a kórház igazgatója.

Az osztály a 18 éven felüli krónikus betegek számára biztosít ellátást, az idősek és a krónikus betegek rehabilitációjával is foglalkozik, továbbá a végstádiumban lévő páciensekről is gondoskodik. Legalább három hetet tölt el itt a beteg, ezért sem mindegy, milyen körülmények fogadják. „Egy olyan teret kaptunk, ami korunkhoz illő, és a betegeknek méltó környezetet tudunk biztosítani. Ezek a páciensek az utolsók, akiket átköltöztettünk a belgyógyászat épületéből” – magyarázta az igazgató.

DSC_0832

A többi osztály és rendelő átmeneti helyen

A korábbi belgyógyászati pavilon többi osztálya és rendelője is más helyet kapott. A P pavilon második emeletére került a belgyógyászat, a földszintre a geriátria (idősgyógyászat), a belgyógyászati intenzív osztály, a kardiológiai rendelő, a belgyógyászati rendelő, továbbá a sürgősségi ügyelet. Ezek a helységek ideiglenes jóváhagyást kaptak az egészségügyi felügyeletet ellátó hivataltól, így jövő év március 31-ig használhatják őket. „Ez egy ideiglenes megoldás, a belső berendezést szűkösebb helyeken kellett elhelyeznünk. A pácienseknek a belgyógyászaton viszonylag elfogadható a környezete, a geriátrián kicsit zsúfoltabb a helyzet, a szerviz helyiségek és az alkalmazottak helyiségeinek számát le kellett csökkentenünk. Hosszú távon így nem működhet, a belgyógyászati épület viszont katasztrofális állapotban van, ott veszélyes lett volna tovább maradni” – hívta fel a figyelmet Dudás.

További megyei hozzájárulást kérnek

Mint arról korábban is beszámoltunk, a belgyógyászat 40 éves épületében komoly meghibásodások keletkeztek elsősorban a kanalizációs rendszer szivárgása miatt, így az egészségügyi felügyeletet ellátó hivatal tavaly októberben bezáratta az épület földszintjét. „Intenzív tárgyalások indultak Nyitra megyével, hogy jövő március végéig rendbe tudjuk rakni a belgyógyászati épületet” – ismertette Dudás, aki szerint – mivel az épület a megye tulajdona – a megye kötelessége lenne rendbe rakni. Eddig 650 ezer eurót hagyott jóvá a megyei képviselő-testület, ennyi szerepel jelenleg a megye idei költségvetésében. Ebből az összegből a tervek szerint rendbe rakják a fürdőszobákat, a belső csőrendszert, a kanalizációt, a vízvezetékeket, kicserélik a padlóburkolatot és az ablakokat. Az igazgató elmondta, 3 és fél évvel ezelőtt kezdtek egyeztetni a megyével az épület felújításáról, ezalatt viszont a villanyvezetékek – mivel nedvesedtek a falak – tönkrementek. „Ezért a villanyvezetékek és hálózatok cseréjére is készült egy újabb projekt, amely 750 ezer eurós összeggel számol. Nyitra megyének ebbe legalább 350-450 ezer euróval kellene beszállnia” – jelentette ki Dudás. A költségek másik részét a ForLife állná, 250-300 ezer euróval járulna hozzá a felújításhoz. Az átépítés a fűtési rendszert és az épület külsejét nem érintené, csupán a belső terekre vonatkozik.

Ahogy megtudtuk, Nyitra Megye Önkormányzatának egészségügyi bizottsága egyhangúlag jóváhagyta a kórház által készített tervezetet, és javasolni fogja a képviselő-testületnek, hogy emelje meg a pénzkeretet. A következő megyei testületi ülés májusban lesz, ekkor dől el, hogy jóváhagyják-e a kért összeget. A megye csak ezután írja majd ki a közbeszerzést a teljes felújításra, tudtuk meg a kórház igazgatójától. Ha mellette döntenek, a versenytárgyalások augusztus végéig futhatnának le, és szeptemberben megkezdődhetnének a rekonstrukciós munkálatok. „Ha nem sikerül, gondban leszünk, mivel csak jövő márciusig van engedélyünk” – véli Dudás. Az MKP megyei frakciója mindenesetre teljes mellszélességgel támogatja, hogy további pénzt hagyjanak jóvá a hálózatok cseréjére – tudtuk meg Petheő Attila megyei képviselőtől.

Foto 2 - dvojlôžková izba na ODCH

Mi lesz az ágyakkal?

Az ágyszámok csökkentése a belgyógyászaton már korábban felmerült, a vezetés gazdasági szempontokkal érvelt, az orvosok azonban nem értettek egyet ezzel a lépéssel – attól tartottak, ezzel csökkenhet az ellátás színvonala és az alkalmazottak létszáma. 70-ről 56 ágyra redukálták a férőhelyek számát, azt, hogy mennyi az optimális, ez az év fogja megmutatni. Később, a visszaköltözés után ehhez igazítják majd a számukat. Az igazgató azt sem zárta ki, hogy a korábbi ágyszámokkal működnek majd, véleménye szerin 60-70 között állapodhatnak meg. Fontosnak tartotta kiemelni, hogy az utóbbi 2-3 évben sem működtek már 70 ággyal, a kihasználtságuk ugyanis ennél jóval alacsonyabb volt. Másfél hónapja a belgyógyászat élén másik főorvos áll, ez idő alatt az 56 ágy kihasználtsága 90 és 100 százalék között mozgott. Dudás szerint ez is azt jelzi, hogy az osztály kezd úgy működni, ahogy kéne.

A ForLife 2020 után is maradna

A kórház jelenleg minden erejével a belgyógyászati pavilon átépítésére fókuszál, ami lefékezi a további fejlesztéseket, és az is közrejátszik, hogy a ForLife bérleti szerződése csupán 2020 augusztusáig érvényes. „Ez túl rövid idő arra, hogy komolyabb befektetésekben gondolkodjunk. Ha nem fogunk tudni megegyezni Nyitra megyével a bérleti szerződés hosszabbításáról, akkor a kórház nagyon sok időt vesztett”- véli az igazgató. Jelenleg is tárgyalnak a bérleti szerződés hosszabbításáról, a megye pozitívan áll a kérdéshez. Ha még idén sikerülne megállapodniuk, akkor a ForLife-tól a közeljövőben is több millió euró befektetést várhat a kórház. Az elmúlt hat év alatt 3 és fél millió eurót ruháztak be az intézmény működésébe.

A kismamák elégedettek

A kórház a szülészet fejlesztésén is intenzíven dolgozik, láthatólag eredményesen, hiszen elnyerte a megye legjobb szülészete minősítést, országos szinten pedig a kismamák a negyedik legjobbnak értékelték. Idén a „Baby-Friendly” (bababarát) nemzetközi besorolást szeretnék elnyerni, amihez viszont teljesíteniük kell még néhány feltételt. Tavaly elindítottak egy kismamáknak szóló internetes tanácsadást is, amit szintén sikerként könyvelnek el. Az elégedettség jele az is, hogy elmúlt évben a kórházban nőtt a születések száma – 818 babát segítettek a világra, ami 67-tel több mint 2013-ban. A komáromi szülészet már korábban is úttörőnek számított, 2001-ben a megyében elsőként itt nyílt lehetőség az apás szülésre.

poradkyňa-internetovej-poradne

A 2011-ben átadott egynapos sebészeti osztály is sikereket könyvelhet el, 2014-ben elérték az évi ezer műtétet. A cél a 2-3 ezer beavatkozás, ehhez azonban további fejlesztések szükségesek. Az osztályon orr-fül-gégészeti, nőgyógyászati és általános sebészeti beavatkozásokat végeznek. A betegek megválaszthatják a beavatkozás időpontját, a sebészt és az altatóorvost is, egy bizonyos díjazásért cserébe.

A kétnyelvűségre is figyelnek

A kórházban tett látogatásunk idején néhány csak szlovák nyelvű információs táblára is felfigyeltünk, így rákérdeztünk, mi lehet a kétnyelvűség hiányának oka. Mint megtudtuk, néha komoly problémákat okoz ennyi információt kiírni két nyelven, de az utóbbi időben már nem készültek olyan táblák, amelyeken csupán államnyelven szerepelnének az információk. A bejárathoz néhány éve egy fényérzékelővel ellátott, nagyméretű tájékoztató tábla is kikerült, amely szintén a páciensek és a látogatók eligazodását segíti a több mint 30 épületből álló komplexumban.

-Sztankó Annamária-

Top