Többlettel zárták a tavalyi évet

Június elején újra összeült a gútai képviselő-testület, a maratoni ülésen elfogadták a város, a városi szervezetek, cégek és oktatási intézmények tavalyi zárszámadását. A soron következő beruházásokról is döntöttek.

A város még néhány éve komoly pénzügyi gondokkal küzdött, ehhez képest a tavalyi évet már 18 ezer euró többlettel zárták. „Három éve szigorúak a megszorítások, a vállalatoknál, a város területén és az iskoláknál a legfontosabb dolgokat végezzük el“ – mondta el Horváth Árpád polgármester. A tartalékalap így most 122 ezer euróra gyarapodott, amely szükség esetén azonnal felhasználható forrásként szolgál. Az intézmények és a cégek is betartották a költségvetési irányszámokat, néhány száz euró többlettel zártak, de olyanra is akadt példa, amely mínusszal zárta az évet, nagyobb hiányt azonban egyiknél sem jegyeztek.

A gazdasági intézkedések továbbra is érvényben maradnak. Az oktatási intézményeket még az év elején arra kérték, dolgozzanak ki olyan intézkedéscsomagot, amely eredményeként úgy tudják lefaragni kiadásaikat, hogy beférjenek az állami normatív támogatásba. A város az utóbbi években a normatíván felül is kénytelen volt hozzájárulni az intézmények – az óvodák, iskolák, napközik, a művészeti alapiskola és a szabadidőközpont – működéséhez mintegy 50-60 ezer euróval. A cél, hogy ez a következő években minimálisra csökkenjen. Horváth Árpád hangsúlyozta, nem szeretnék, ha mindez elbocsátásokkal, osztályok megszüntetésével járna, vagy az oktatás minőségének rovására menne. Az intézkedéscsomaggal megtakarított összeget az épületek karbantartására fordítanák.

A következő hónapokra három beruházást hagytak jóvá a képviselők, amelyekre jelenleg is folynak a közbeszerzési eljárások. Az egyik az Erdő utcai óvoda egyik pavilonjának komplett felújítása és hőszigetelése. A Corvin Mátyás Alapiskola konyhája a felújításon kívül kibővítésre is kerül, a cél, hogy akár ezer személy ellátására is alkalmas konyhát alakítsanak ki. Ezt a város valószínűleg hitelből oldja meg. A gútai sportcsarnok szociális helyiségei is átalakításra várnak – bővítik a kapacitást és az öltözőket is modernizálni szeretnék. A munkálatok egy hónap múlva kezdődnek. Továbbá a kultúrház színháztermében a fűtési rendszer rekonstrukcióját tervezték be, amely 30 ezer eurós beruházást igényel.

A közvilágításra kiírt közbeszerzés viszont nem járt sikerrel, a képviselők eltörölték. Ahogy a polgármester elmondta, több mint fél éve zárult le az eljárás, a kivitelezővel kötött szerződés azonban egyik félnek sem felelt volna meg maradéktalanul, ezért a képviselők úgy döntöttek, végül nem kerül aláírásra. A projekt szeptemberben kerül ismét napirendre.

(sza)

Top