Bővítés az ipari parkban

Lezárult az ógyallai ipari park bővítése, jelentős mértékben fejlesztették a zóna infrastruktúráját, gyakorlatilag 8 hektárral növekedett területe. A projekt uniós forrásból, a Pons Danubii sikeres pályázatának köszönhetően valósult meg. A határon átnyúló beruházás Dél-Komáromot is érinti, ahol 40 hektárral bővül az ipari park.

ógyallai projekt 006

Az egy héttel ezelőtti ünnepélyes átadáson mások mellett Basternák Ildikó ógyallai polgármester, a kivitelező Vodohospodárske stavby vállalat vezetője, Karol Urban, továbbá a sikeresen pályázó Pons Danubii Európai Területi Együttműködési Csoportosulás (EGTC) igazgatója, Bara Zoltán vettek részt.

Basternák Ildikó röviden ismertette az ógyallai ipari park történetét, melyet zöldmezős beruházásként 2004-ben hoztak létre, amikor kiépítették az alapvető infrastruktúrát – bekötőutakat, járdákat, közműhálózatot. Elsőként a Nuritech és DS Smith Slovakia vállalatok telepedtek meg, majd 2008-tól került sor az első bővítésre egy 428 ezer eurós támogatásnak köszönhetően. Ekkor további cégek – ComRent, Renergie Solarny Park – érkeztek a zónába, majd tavaly januárban az Oto Bršel Boto társaság is 16 ezer négyzetméternyi területet bérelt ki, amivel az ipari park kihasználtsága 100 százalékossá vált.

Most újabb bővítésre került sor, köszönhetően a Határon átnyúló üzleti infrastruktúra fejlesztése Komárom és Ógyalla településeken elnevezésű projektre elnyert támogatásnak. Ógyallán a projekt összköltsége 568 ezer euró, ebből a támogatás csaknem 540 ezer euró, a maradék a város önrésze.

Az építkezés megoldja a tervezett gyártási területek rákötését az alapvető közműhálózatokra. Többszáz méternyi új úttestet, járdát és kerékpárutat építettek, utóbbi által lehetővé vált az ipari park kerékpárral való megközelítése Ógyalláról és a városhoz tartozó külterületekről egyaránt. Egy gyalogos fémhíd is épült a Kotyog árok felett. Vízvezetékeket is kiépítettek, forgalmi táblákat helyeztek ki, továbbá több helyen is rendbe hozták az út menti növényzetet, facsemetéket ültettek ki, füvesítettek.

A most befejeződő projekt másik része a dél-komáromi ipari parkot érinti, ahol közel 40 hektárral bővül a zóna csaknem 1,9 millió euróból. Az átadásra ezen a héten kerül sor.

A Pons Danubii társulás tagjai a magyarországi Tata, Kisbér, Oroszlány és Dél-Komárom, illetve a szlovákiai Gúta, Ógyalla és Észak-Komárom. Jelenleg Európában 49 ilyen határon átnyúló csoportosulás működik, az eddig beadott pályázatok és az elnyert összegek alapján az egyik legsikeresebb éppen a Pons Danubii. Bara Zoltán hangsúlyozta, a beruházás közvetett célja, hogy az ipari parkok alkalmassá váljanak új befektetők fogadására, munkahelyek létesüljenek, ami által a lakosság anyagi helyzete is pozitív irányba mozdulhat el.

(mir, cs)

Top