Ha egyszer megöregszünk

Néhány nyugdíjas önként költözne idősotthonba, mert nem szeretnének a gyermekeik terhére lenni. Másoknak pedig nincs közeli hozzátartozójuk, aki gondoskodjon róluk, vagy éppen messze élnek a rokonaik, így nem marad más választásuk. A legtöbben – nyugdíjasok és szeretteik is – olyan helyet keresnek, ahol biztosak lehetnek a szolgáltatások színvonalában, az otthonos környezetben és a személyzet emberségében is. Számba vettük az idősek lehetőségeit a Komáromi járásban! 

Az idősek intézményes ellátása a legtöbb családban mint végső megoldás merül csak fel, pedig gyakran egy jól megválasztott intézet, vagy ápolói szolgálat sokkal nagyobb segítséget nyújt nekik, mint amit a családtagok a munka, a gyerekek és a napi teendők mellett tudnának. Olyan nyugdíjas is akad, aki nem számíthat a rokonok támogatására – a távolság vagy éppen más okok miatt. Közülük is egyre többen jutnak arra az elhatározásra, hogy idős éveiket inkább kortársaik között szeretnék tölteni, olyan környezetben, ahol segítséget kapnak akkor is, ha már nehézkesebb a mozgás és a mindennapi tevékenység számukra. A  lehetőségeik azonban korlátozottak, egyrészt az anyagi feltételek, másrészt az önkormányzati és megyei intézmények telítettsége miatt.

Szlovákiában több száz idősgondozó intézmény működik, amelyek hasonló szolgáltatást nyújtanak, a költségeik azonban eltérőek lehetnek. Az, hogy mennyit kérnek egy szolgáltatásért, elsősorban attól függ, kihez tartozik az adott intézmény. Az önkormányzatok vagy a megye által fenntartott otthonok állami támogatásban részesülnek, így alacsonyabb árakkal dolgoznak, de éppen emiatt gyakran túlzsúfoltak és a várakozási idő hónapokra, akár évekre is elnyúlhat. Magántulajdonú intézményekből ugyan több van – ide tartoznak az egyháziak és az alapítványiak is –, ezeket azonban az állam egyáltalán nem, vagy jóval kisebb mértékben támogatja, ezért jóval drágábbak lehetnek. Sokszor viszont nincs más választásuk az időseknek és a rokonoknak, hiszen a várólista hosszú, és a hirtelen magatehetlenné vált betegeknek nincs idejük kivárni, míg ők kerülnek sorra.

A szociális és idősotthonba való bekerülés nem megy egyszerűen. A megyéhez vagy a lakhely szerinti önkormányzathoz kell kérvényt benyújtani, ahol orvosi dokumentáció alapján ítélik meg, hogy a kliens milyen mértékben szorul gondozásra. Ezt 30 napon belül kell kézbesítenie a hivatalnak. Ezután, ha vannak szabad helyek, elhelyezik őt egy intézményben, ellenkező esetben várólistára kerül. Az idősotthonban való elhelyezés feltétele a négyes fokozatú rászorultság, vagyis annak ítélik meg, akinek napi 6-8 órában ellátás kell. Szociális otthonban V. és VI. kategóriába sorolt 8-12 órás ellátásra szoruló mozgásképtelen és látássérült személyek kaphatnak helyet. Év eleje óta utóbbiakba viszont csak azokat veszik fel, akik még nem érték el a nyugdíjkorhatárt. A magánintézményekben ugyan nem vizsgálják a rászorultság mértékét, de az ügyfélnek kell fizetnie a szolgáltatások teljes árát.

15

Akik nem akarnak otthonba menni

Az idős emberek többsége általában nem szívesen hagyja el megszokott környezetét, nem szívesen költözne, viszont az önellátás már nehezére esik. Nekik is létezik megoldás, például a házi ápolói szolgálat, melyet úgyszintén magán és önkormányzati fenntartású intézmények biztosítanak. Utóbbiaknál, az állami támogatottság miatt sokkal olcsóbb a szolgáltatás, az eredeti ár csupán 15-25 százalékát kell kifizetni. A költségek további részét az önkormányzat teszi hozzá. A magán fenntartású intézmények – néhány kivételtől eltekintve – már évek óta nem kapnak támogatást az önkormányzatoktól, holott ezt a törvény lehetővé teszi. Ezáltal az általuk nyújtott ápolói szolgálat költségei sokkal magasabbak lehetnek, akár 4-5-ször annyiba is kerülhet, mint az önkormányzati szolgáltatás. Božena Bušová, a Harris Házi Ápolószolgálat (ADOS) vezetője szerint ez igazságtalan az idősekkel szemben.

Az önkormányzati ápolói szolgálat munkatársai elsősorban ebédet hordanak és a mozgásképes időseknek segítenek, de csak hétköznap. Ezzel szemben a magán intézmények ápolói mozgásképtelen, fekvő betegekkel is foglalkoznak, akiknek segítségre van szükségük a tisztálkodásban, az étkezésben is, és nem csak hétköznap, hanem a hét minden napján. A helyzet éppen a nyári szabadságok idején rosszabb, mivel több önkormányzat csak korlátozott szolgáltatást nyújt, és nem fogadnak újabb klienseket az alkalmazottaik távolléte miatt. Az idősek ezért a nyári időszakban a magán intézményekhez fordulnak, ahol azonban nagyon meglepődnek, mikor teljes árat kell fizetniük. A magánintézmények évek óta próbálják felhívni a figyelmet erre, változás azonban nem történt. „Éppen ezért a magán szolgáltatók a közeljövőben tüntetést terveznek, hogy rávilágítsanak erre a problémára“ – tette hozzá Bušová.

Ezen kívül létezik napközi is idősek részére, továbbá rehabilitációs központ, illetve ápolási intézmény is, a közös bennük az, hogy olyan személyek vehetik igénybe, akik 2-4 órás ellátásra szorulnak, de mindegyikre külön feltételek vonatkoznak. Vannak specializált intézmények is, ehhez V. fokozatú rászorultság szükséges – a súlyosabb betegségben (Parkinson-kór, Sclerosis multiplex, Alzheimer-kór) szenvedő, 8-12 órás ellátásra szoruló betegek kerülhetnek be ide.

h07

Hozzátartozók, mint ápolók

Az intézményes lehetőségek ellenére sokan tartják mégis úgy, hogy az idősek ápolása a család feladata. Aki vállalni tudja, hogy a segítségre szoruló, tartósan gondozást igénylő otthoni környezetben ápolja inkább, az erre az államtól gondozói díjat is igényelhetnek. Ennek az összegét a törvény a létminimumtól függően határozza meg. A hozzájárulás mértéke például attól is függ, hogy a hozzátartozó hány személyt ápol, kap-e nyugdíjat, dolgozik-e mellette, vagy a beteg részesül-e más ápolói szolgáltatásban. Ez 216-290 euró között mozoghat. A kérvényt a munkaügyi, szociális és családügyi minisztériumhoz kell benyújtani, csatolni kell hozzá egy orvosi leletet is, mely igazolja az ápolni kívánt személy rossz egészségügyi állapotát. A kérvényezőnek több követelményt is teljesítenie kell – az egyik, hogy a családhoz tartozzon, vagy a beteggel egy házban lakjon.

A rokonok ugyan lelkiismeretes ápolók lehetnek, de a tapasztalatok szerint az idősebb betegek kevésbé engedelmeskednek nekik, ha arra kérik például őket, keljenek fel a karosszékből és sétáljanak egy picit. A fizetett ápoló tanácsait azonban sokkal inkább megfogadják. A jó gondozó nem csak az előírt munkáját végzi, hanem társalog is a beteggel, meghallgatja, a hogyléte felől érdeklődik, tehát a mentális állapotával is törődik. Egy jó otthonban vagy házi ápolói szolgálatnál erre is ügyelnek.

o10

Kevés a hely?

A munka-, szociális és családügyi minisztérium tájékoztatása szerint Szlovákiában 2013-ban csaknem 44 ezren laktak idősellátó intézményben, ebből 25 ezren érték el a nyugdíjas kort. A 2014-es adatok egyelőre nem elérhetőek. Monika Benková, a minisztérium munkatársa úgy látja, az országban az intézményi helyek és a lakók száma évek óta arányban van. Kiemelte, a következő években a szabad helyek száma fokozatosan nőhet, mivel 2014-ben olyan létesítmények építésébe kezdtek, melyek például az európai strukturális alapoktól kapnak támogatást, s melyekben összesen mintegy 3700 új hely létesül az idősek számára is. A minisztérium meglátása szerint tehát a férőhelyek száma megfelel a keresletnek.

Azt is megnéztük, mennyi intézmény áll az idősek rendelkezésére a Komáromi járásban. A megyei fenntartású otthonok közül, melyeket mint az előzőekben írtuk, részben az állam támogat, egy ilyen található: az ógyallai Magnólia. Korábban az őrsújfalusi Dafné is ide tartozott, ám 2014-ben megszüntették. Tavaly 13  községi vagy városi önkormányzat biztosított ápolói szolgáltatást (köztük Komárom is) és 5-en üzemeltettek idősek otthonát – Komárom, Ógyalla, Gúta, Bajcs és Kolozsnéma. A megyei honlapon fellelhető adatok szerint ugyanebben az évben a Komáromi járásban 14 magán intézmény működött: 6 szociális otthon – kettő Komáromban – és 5 idősek otthona. Ezek között vannak átfedések, egy intézményben ugyanis idősek otthona és szociális otthon is működhet egyszerre. Továbbá 5 ápolói szolgáltatást nyújtó intézmény, és egy specializált intézmény állt rendelkezésre Csallóközaranyoson.

Oľga Prekopová, Nyitra megye elnökének szóvivője kiemelte, a szociális otthon és az idősek otthonának költségei személyenként változóak lehetnek – az ár attól függ, hogy a kliens hányadik emeleten, hány ágyas szobában kíván lakni, milyen étkeztetést kér, kér-e egyéb szolgáltatásokat, mint vasalás, mosás, takarítás. Így havi 300- 1200 euróba is kerülhet egy hely, a gondozói és ápolói szolgáltatásért pedig 6-9 eurót kérhetnek óránként.

Az idős és szociális otthonban való elhelyezkedés tehát türelem és pénz kérdése. A döntés előtt érdemes tájékozódni és több intézményt is felkeresni, ajánlatot kérni tőlük, hiszen a legfontosabb az, hogy az idősek megtalálják a számukra legmegfelelőbb helyet és megoldást a nyugdíjas éveikre.

uk01

Jó, ha tudja!

–          Mi a különbség a szociális otthonok és az idősek otthona között?

A válasz elsősorban a rászorultsági fokozatban rejlik – a szociális otthon V. fokozatú személyeket lát el, akik még nem érték el a nyugdíjas kort, de gyakran akkor is az otthonban maradnak, miután betöltik azt. Az idősek otthonában olyan nyugdíjasok kapnak helyet, akik ugyan nem magatehetetlenek, de más okokból segítségre szorulnak.

–          Milyen szolgáltatást nyújtanak?

Elsősorban fizikai segítségnyújtásról van szó, ápolási szolgálatokról, szállásról, étkeztetésről, tisztálkodásban való segítségről, takarításról, bevásárlásról, mosásról, vasalásról és egyéb tevékenységekről.

–          Mik a kérvényezés első lépései?

Az idősek otthonát az önkormányzatnál kell intézni, a szociális otthonban való elhelyezésről a megyei önkormányzat dönt. A lépések szinte hasonlóak. Be kell nyújtani egy kérvényt a rászorultság igazolására, majd ha ezt kedvezően bírálták el, a nyugdíjas kérheti a kiszemelt intézményben való elhelyezését.

 

Sztankó Annamária

Top