Silányabb az idei termés

Javában zajlik az aratás régiónkban. A várakozások szerint gyengébb lesz az idei gabonatermés a tavalyinál, ugyanakkor az előző év kiugróan jó volt egyes terményeknél, történelmi rekordok is születtek. Összességében átlagos, vagy egy kicsit átlag alatti lehet az idei év.

2

A néphagyomány szerint az aratás napját gondosan meg kellett választani, ennek kezdete Péter és Pál napja, vagyis június 29. Ekkor hasad meg a búza töve, ami jelzi, hogy a búza aratható. Mivel járásunkban az időjárás is lehetővé tette, a szövetkezetek, gazdák ezen a napon meg is kezdték az idei aratási munkákat.

A Búcsi Mezőgazdasági Szövetkezetben június 29-én kezdték az idei aratást, 2 saját és 1 vendégkombájnnal. Nagy István, a szövetkezet elnöke elmondta, búzát 400, árpát 230, repcét pedig 195 hektáron termesztettek. Bár az időjárás most sem kedvezett a szántóföldi növénytermesztésnek, ennek ellenére búzából és árpából 4-5 tonnás, repcéből 3 tonnás hektárhozamot remélnek. Amennyiben sikerül folyamatosan végezni az aratási munkálatokat, július 20-ra befejezik a betakarítást.

A Perbetei Mezőgazdasági Szövetkezetben június 30-án kezdték az aratást 3 saját és 3 vendég kombájnnal. A szövetkezet agronómusa, Krutek Ottó tájékoztatása alapján búzából 470, repcéből 219, őszi árpából 58, tavaszi árpából 360 hektáron termesztettek gabonaféléket. Őszi árpából 4,9 tonnás hozamot értek el, búzából és tavaszi árpából 4-5 tonnás hektárhozamot várnak, míg repcéből 3 tonnát várnak egy hektárról. Terveik szerint július 20-ra fejezik be az aratást. Mivel raktározási gondjaik nincsenek, ezért a gabona értékesítésére később kerül sor. Amennyiben a megtisztított árpa minősége megfelel a sörgyártáshoz szükséges elvárásoknak, szeretnék sörárpaként értékesíteni.

Járásunk legnagyobb mezőgazdasági szövetkezetében, Lakszakállason Lelkes Péter, a szövetkezet elnöke adott helyzetképet az idei aratásról. Őszi árpát 200, tavaszi árpát 600, búzát 3300, repcét 150 hektáron termesztettek. Az aratási munkálatokat június 30-án kezdték 4 saját és 6 vendég kombájnnal. Őszi búzából 7,1 tonnás hektárhozamot értek el, ami az utóbbi évek egyik legjobb eredménye. Búzából 6, tavaszi árpából 5-6 tonnás, repcéből 3,2 tonnás hektárhozamra számítanak. Amennyiben az időjárás és a gépek műszaki állapota megengedi a folyamatos munkát, 10 nap alatt befejezik az idei aratást.

Az Izsa melletti Bokroson gazdálkodó Sámson Ferencnek 170 ha búzát, 12 ha tavaszi árpát és 40 ha repcét kellett betakarítani. Tájékoztatása alapján repcéből 2,8 t hektárhozamot értek el, búzából és árpából elérik az idei átlagos hektárhozamot. Mindhárom szántóföldi növény értékesítése előre megkötött szerződés alapján történik.

3

Az agrárkamara szerint az idei termés várhatóan jóval elmarad a tavalyitól. Ehhez azonban tudni kell, hogy a tavalyi termés az átlagosnál jobb volt, egyes termények esetében pedig történelmi rekordok születtek. A kamara előzetes felmérése alapján az őszi búza átlagos hektárhozama idén 4,30 tonna lehet, vagyis nagyjából az ötödével marad el a tavalyi 5,51 hektártól. A 4,30 tonnás hektárhozam azonban nagyjából megfelel az elmúlt öt év átlagának. Regionális szempontból a legjobb termésre az őszi búza esetében Nyitra megyében számíthatnak, a legsilányabbra pedig Eperjes és Besztercebánya megyében. A tavaszi árpa idei átlagos hektárhozamát a kamara 3,7 tonnára becsüli, ami több mint 23 százalékkal marad el a tavalyi 4,78 tonnától. Idén a tavaszi árpából is Nyitra megyében számíthatnak a legjobb termésre, míg a sor végén Besztercebánya és Pozsony megye található. Az őszi repce hektárhozama csökkent a legnagyobb mértékben: a tavalyi 3,61-ről 2,5 tonnára, ami 32 százalékos visszaesésnek számít. Repcéből a leggazdagabb termés Zsolna megyében várható, a legsilányabb pedig Besztercebánya és Pozsony megyében.

Hogy mindez milyen hatással lesz az árakra, azt az elemzők szerint egyelőre nehéz felmérni, hiszen ezek alakulása ma már rengeteg tényezőtől függ. A tapasztalatok szerint azok a gazdák járhatnak jobban, akik tárolni tudják a gabonát, és nem értékesítik azonnal. A végső árat a kereslet-kínálat, vagyis a piac dönti majd el.

Miriák Ferenc

Top