Vízparti fejlesztések

Egy sikeres pályázat nyomán vízparti fejlesztések valósulhatnak meg Komáromban, illetve a régióban. A hajón érkező turistákat kiszolgáló idegenforgalmi pontok létesülhetnek, a folyóink mellett húzódó kerékpárutaknál biciklis pihenőhelyek, szervizek jöhetnek létre, illetve tájékoztató anyagok készülhetnek. 

Az elmúlt néhány évben a Pons Danubii Európai Területi Társulás (EGTC) sikeres pályázatainak köszönhetően 5,5 millió eurónyi külső pénzforrás érkezett régiónkba. Az összesen 7 határ menti szlovákiai és magyarországi várost tömörítő csoportosulás elsősorban olyan projektekre pályázhat, amelyek a határon átnyúló régió számára előnyösek, mind a szlovákiai, mind a magyarországi oldal profitál belőle. Eddig többnyire a turizmust és kerékpáros közlekedést fejlesztő sikeres projektek valósultak meg, de akadt olyan is, amely a munkahelyteremtést és a hatékonyabb álláskeresést segítette elő. Legújabb sikeres pályázatuk is a turizmusfejlesztéshez köthető. Első körben a tervek készülnek el, de 4 éven belül jó eséllyel meg is valósulhatnak.

Graphic1.CDRKerékpáros pihenők is létesülhetnek

Összekapcsolni a Dunát a központi erőddel

Bara Zoltán, a Pons Danubii igazgatója elmondta, néhány európai várossal és régióval közösen több mint másfél millió eurós támogatást nyertek az Interreg együttműködési program keretében. A fenntartható vízparti fejlesztések elnevezésű projekt során a Pons Danubii 168 ezer eurót költhet el, régiónkon kívül a következő partnerek részesülnek a teljes keretből: Hága és a város körüli holland régió, Milánó, egy írországi, továbbá egy litván megye.

A dotációt vízparti turisztikai fejlesztések tervezésére, előkészítésére lehet fordítani. „Régiónkban szinte mindenütt jelen van a víz, a Dunán keresztül sok turista érkezik, ám legtöbbjük csak keresztülhalad a térségen. Örvendetes, hogy egyre többen ismerik fel annak fontosságát, hogy az idelátogatóknak olyan attrakciókat, szolgáltatásokat és élményeket nyújtsunk, amelyek miatt több napig is itt maradnak, és itt költik el pénzüket. A most elnyert támogatásnak hála olyan fenntartható vízparti terveket készíthetünk, amelyek által színvonalasabban tudjuk kiszolgálni a turistákat, illetve megmutathatjuk nekik értékeinket“ – mutatott rá Bara Zoltán.

„Igazi konkrétumokat majd a tervek elkészülése után lehet mondani, de egyrészt olyan elképzelésekről van szó, melyek a Dunán Komáromba érkező turistákat bevinnék a központi erődbe, bemutatnák a város történelmi-kulturális örökségét. Turisztikai gyűjtőpont kialakítása, vagy egy várhoz közeli mini hajókikötő tervezése is szóba jöhet, illetve olyan körülmények teremtése, hogy a vízi turisták minél zökkenőmentesebb módon ismerkedhessenek meg a város nevezetességeivel. Másrészt a már kiépült, illetve hamarosan bővülő kerékpárutakat kapcsolnánk rá a hajós turizmusra. Jól felszerelt vízparti megállóhelyek, bicikliszervizek tervezése jöhet szóba, például a már létező kis hajókikötőknél“ – vázolta a Pons Danubii igazgatója, hozzátéve, a turisták tájékoztatása is része a projektnek.

Kérdésünkre hangsúlyozta, bár most csak a tervezésre nyertek pénzt, azonban jó esély van arra, hogy ezek 2020-ig meg is valósuljanak. Ez már csak azért is valószínű, mert a szlovák mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztérium is támogatja a tervezési szakaszt, és olyan elképzelések születnek majd, melyek megépítésére pályázni is lehet majd a magyar-szlovák határon átnyúló program keretében.

SONY DSC

Beindulóban a turizmus

Mint megtudtuk, a Pons Danubii további pályázatokkal is készül. Még az idén dönthetnek egy újabb félmillió eurós projektről, mely kifejezetten a Duna mentén elterülő országok együttműködésére (Duna Transznacionális Program) és közös fejlesztésekre épül.

Kovács Dávid, Komárom idegenforgalmi bizottságának elnöke természetesen üdvözölte az újabb régióba érkező turisztikai támogatást. „Bara Zoltánt néhány hete újabb egy évre megválasztották a Pons Danubii élére, ami jó hír, hiszen a társulás eredményesen működik. Hamarosan kinevezik a tavaly év végén megalakult Dunamente Turisztikai Desztináció Menedzsment igazgatóját is, remélhetőleg a város hasonlóan jól tud majd együttműködni vele is. Ha hozzávesszük a Vág-Duna-Ipoly regionális társulás sikeres kerékpárutas pályázatait és a Regionális Fejlesztési Ügynökség tevékenységét, talán nem túlzás kijelenteni, a közös erőfeszítés hamarosan meghozza majd a gyümölcsét, és szemmel láthatóvá válik a régió turizmusának fellendülése.“

Csaba Ádám

hajosturistak2


Pons Danubii Európai Területi Társulás (EGTC) 2010 decemberében alakult. Jelenleg 3 szlovákiai és és 4 magyarországi város a tagja: Észak-Komárom, Gúta, Ógyalla, illetve Dél-Komárom, Tata, Kisbér, Oroszlány. Működése 5 éve alatt tucatnyi próbálkozásból 6 alkalommal pályázott sikeresen, a legtöbbször más-más partnerrel közösen. Ezeknek köszönhetően több mint 5,5 millió euró érkezett régiónkba, nagyrészt uniós forrásokból, miközben csupán 5 százalék volt a résztvevő önkormányzatok önrésze. A sikeres projektek a következők:

1. A Komárom-Gúta 18 kilométeres bicikliút és a Monostori Erőd körüli 1,1 km hosszú kerékpárút kiépítése. Összköltség: közel 2,5 millió euró.

2. Határon átnyúló médiaprojekt 9 városi televízió részvételével, 616 kétnyelvű, régiós műsor készítése és összegyűjtése egy weboldalon, melyet a projekt ideje alatt (2012-2013) 650 ezren kerestek fel. A projekt 270 ezer euróból valósult meg.

3. A Workmarket nevet viselő, 200 ezer eurós projekt keretében munkaerőpiaci elemzések készültek, szakmai képzések valósultak meg, de állásbörzéket és tanulmányutakat is szerveztek.

4. Az Európa a polgárokért program keretében 25.000 eurós támogatásból kulturális és sportrendezvények valósultak meg Komáromban és Gútán, de QR-kódos táblákat is kihelyeztek.

5. Az ógyallai és dél-komáromi ipari parkok fejlesztése: közművesítés, úthálózat-bővítés, kerékpárút-építés. A magyar oldalon 40 hektárral, Ógyallán 8 hektárral bővítették az ipari zónát. Az összköltség 2,5 millió euró volt.

6. Komárom-Érsekújvár bicikliút és Komáromon belüli kerékpárút tervezése. A 40 ezer euróból megvalósuló tervezés jelenleg is folyamatban van.

A Pons Danubii EGTC által alapított, tatai székhelyű Pons Danubii Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft. is sikeresen pályázott az EGTC-k támogatására a magyar közigazgatási minisztérium pályázatain, 4 év alatt összesen 50 millió forintot elnyerve.


Top