Autizmus világnap a komáromi Speciális Alapiskolában

Április 2-a az ENSZ határozata alapján 2008 óta az autizmus világnapja. Ezen a napon számos rendezvénnyel igyekeznek felhívni a társadalom figyelmét erre a széles spektrumú, változatos formában jelentkező fejlődési zavarra, mely több tízmillió embert érint a világon. Az autizmus színe a kék, ezért ilyenkor egyes városokban a középületeket is kéken világítják meg, kék ruhába öltözve sétákat rendeznek, kék lufikat engednek az ég felé.

A komáromi Speciális Alapiskolában több, mint tíz éve működik autizmussal élő tanulók számára osztály, amelyet 6-18 éves korú gyermekek látogatnak. Diákjaikkal gyakran vesznek részt külső eseményeken , hogy minél többet tapasztaljanak az őket körülvevő világból, ill. hogy szűkebb és tágabb környezetüknek alkalmat adjanak arra, hogy megismerjék, elfogadják őket. Az autizmussal élők másképp látják a világot és nem biztos, hogy alkalmazkodni tudnak hozzánk, így nekünk kell ezt megtennünk.

Az intézmény idén, április 5-én ünnepelte az autizmus világnapját. Diákjaik napi szinten találkoznak autizmussal élő társaikkal és látják, tapasztalják másfajta gondolkodásukat, kommunikációjukat, viselkedésüket. A kékbe öltözött gyereksereg már a ruházatával is kifejezte összetartozásukat, ám a délelőtt folyamán számtalan közös játék során lehetőségük nyílt rá, hogy megmutassák, elfogadják, szeretik, segítik őket. Kezet nyújtottak feléjük, hogy a mozgás, ének számukra is élmény, a játék pedig közös öröm legyen. Így valósultak meg Szabó T. Anna : Van egy világ c. versének sorai:

Az én világom oszthatatlan,
és elmerülnék most magamban,
de hadd legyek mégis itt veled,
mert belülről tudom, hogy így szeretsz,
te érts meg olyankor is, amikor én nem értelek!

Gulyás Viktória

Top