19. Felvidéki Tavaszi Emlékhadjárat

Az elmúlt hétvégén ismét útra keltek a Felvidéki Tavaszi Hadjárat hagyományőrzői az Első Izsai Lovas és Hagyomány-őrző Egyesület szervezésében.

Az emlékhadjárat első napjának utolsó állomása Bátorkeszi volt. Az ünnepi megemlékezésre az 1848-49-es emlékműnél került sor, ahol a község polgármestere, Labancz Roland köszöntötte a lovasokat, huszárokat, gyalogosokat. Köszöntője után Fehér István tanár mondott ünnepi beszédet. Az emlékmű megkoszorúzása Vesztergám Miklós tárogatós előadása mellett zajlott. A program a katolikus templom dombon folytatódott, ahol Vass László történelemórát tartott és bemutatta a gyalogságot Kun Attila közreműködésével. A rendezvény a Tolma baranta bemutatójával ért véget.

emlekhad

Szombaton Búcs, Dunamocs, Dunaradvány és Madar volt az útvonal; ez utóbbi helyszínen, a Sutyú-völgyben huszárok, gyalogosok, tüzérek, királyi és császári seregek részvételével csatajeleneteket mutattak be, de volt huszárportya is a pincesoron. Leleplezésre került egy új kopjafa is.A programot népművészeti csoportok, barantások fellépése tette teljessé. Vasárnap Paton és Izsán keresztül érkeztek Komáromba, a Klapka térre a lovasok, a gyalogosok, majd a dél-komáromi Monostori erődbe vonultak, ahol bekapcsolódtak az 1849. április 26-i komáromi csata tiszteletére rendezett hadijáték-bemutatóba.

A résztvevők saját korhű ruházatukkal, felszereléseikkel és történelmi fegyvereikkel idézték fel a magyar történelem egyik igen jelentős katonai sikereket felmutató hadi eseménysorozatát.

Kép és szöveg: miriák

Top