A Múzeumok éjszakája népszerűsége töretlen

KOMÁROM. Tovább dübörög a Múzeumok éjszakája elnevezésű rendezvény, melyet Európa-szerte megrendeznek. Az elmúlt héten a Duna Menti Múzeum is otthont adott ennek az eseménynek. Négy helyszínnel várták a múzeumlátogatókat, valamint a kiállítások szerelmeseit.

Délelőtt 10 órától egészen éjjel 23 óráig mindenki ingyenesen tekinthette meg a bemutatókat. A múzeum főépületében, a Kultúrpalotában a „Komárom és vidékének történelmi fejlődése az őskortól 1848-ig és a régió néprajza” kiállítást szemlélhették meg a látogatók. Az „Élet a szavannákon, a lenyűgöző kontinens élővilága” című természettudományi bemutató és „Az óceánok rejtelmei” válogatás, mely Milan Berešík csiga- és kagylógyűjteményéből készült, nagyon sok ember érdeklődését felkeltette. Csakúgy mint a „Színek, formák, ékszerek” alkotóműhely.

Múzeumok éjszakája

A másik helyszínen – a Múzeum és Könyvtár épületében – is sokan megfordultak, ahol a kíváncsiskodók megtekinthették a képtárat. A tárlat a 18-20.század első felének művészetébe enged betekintést. A gyermekek nagy örömmel nézegették „A Duna mente élővilága“ címmel kiállított anyagot, ahol testközelből láthatták az egyes állat- és madárfajok egyedeit. Az épület udvarán emellett kézműves foglalkozások zajlottak. Idén Pöttyös napot is tartottak a múzeumban, melyben alkotóműhely, papírszínház-mese és közös rajzolás várta a legkisebbeket.

A Zichy palotában több érdekes időszaki és állandó kiállítást is megnézhettek a múzeumok kedvelői. Többek között a „Komárom neves szülöttei: Jókai Mór és Lehár Ferenc“ kiállítást, a „Tulipán, pelikán, kígyó… a népművészet motívumvilága” elnevezésű tárlatot, valamint a „Komárom 1849-1945” történelmi kiállítást. Az esti órákban érkezők élénk figyelemmel kísérhették Vanya Péter: „Komárom az első világháború végén“, valamint Galo Vilmos: „Egy elfeledett pedagógus-költő Komárom vármegyéből“ című bemutatókat.

Az egynapos rendezvényt számos kísérőprogrammal színesítették.

-pint-

Top